Ámosz Oz Heinrich Heine-díjat kapott

Írta: M?vész Világ - Rovat: Hírek - lapszemle

Ámosz Oz izraeli író kapta szombaton Düsseldorfban a német város nagy szülöttéről, Heinrich Heinéről elnevezett irodalmi díjat.

Forrás: Művész Világ

A 69 éves író munkásságában “együtt van jelen irodalmi kreativitás, politikai érzékenység és humanista elkötelezettség” – hangzott el a díjat odaítélő zsűri indoklásában.

A díjat megköszönve Oz hangsúlyozta: Európa már megtanulta a tolerancia, az önkritika és a relativizmus leckéjét. Éppen ez az “európai örökség” teszi Izraelt a maga politikai és jogi alapjaival korszerű civil társadalommá. A zsidó-arab konfliktus is csak a tolerancia, a racionalitás és a pragmatizmus európai értékeivel oldható meg. Ezt a fenyegető konfliktust azonban jelenleg “mindkét oldalon fanatikus elemek tartják életben” – mutatott rá az író.

Méltató beszédében Richard von Weizsäcker egykori szövetségi elnök (aki 1991-ben kapta meg a Heine-díjat) kiemelte: Oz számára az irodalom képezte a “hidat a németek felé. Számunkra pedig ő építi a megértés hídját Izrael felé”.

Az 1939-ben Jeruzsálemben született Oz az izraeli békemozgalom alapítói közé tartozik. Évek óta tevékenyen küzd a zsidók és a palesztinok közötti kiegyezésért. Műveit közel 30 nyelvre fordították le, nekik köszönhetően számos nemzetközi díjat nyert már el. Magyarul többek között A Gonosz Tanács Hegye (1989), a Szeretetről, sötétségről (2006), a Hogyan gyógyítsuk a fanatikust (2007) és a Hirtelen az erdő mélyén (2008) című könyve jelent meg.

A Heinrich Heine-díjat kétévente ítéli oda a Rajna menti város illetékes grémiuma. Azok kaphatják meg, akik a nagy romantikus költő szellemében munkálkodnak a népek közötti megértés, az emberi jogok és a tolerancia előmozdításáért. Az eddigi kitüntettek sorában található Carl Zuckmayr, Walter Jens, Max Frisch, Hans Magnus Enzensberger, Elfriede Jelinek és Marion Dönhoff.
 

[popup][/popup]