A szentföld öröksége

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából egyedülálló kincsek érkeznek jövő nyáron a Szépművészeti Múzeumba: A szentföld öröksége címet viselő tárlat több mint 9 évezredet fog át. A kiállításról csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint a két múzeum vezetője, James Snyder és Baán László.

Forrás: Népszabadság

 

 

Egyedülálló kincsek a Szépművészeti Múzeumban

James Snyder, az Izrael Múzeum igazgatója kifejtette: egy több mint 9 ezer éves prehistorikus maszk lesz a legrégebbi emlék, de ezen kívül is csupa kuriózumot mutatnak be. Ezek közül kiemelte a Holt-tengeri tekercsek közül azokat a töredékeket, amelyek még sosem hagyták el a jeruzsálemi intézmény falait, például az Ézsaiás-tekercs csaknem 50 centiméter hosszú darabját. Ezután Krisztus korába repíti a tárlat a látogatót: az 1600-as évekkel, Rubens prófétaképével folytatódik az út, majd Chagall és Rodin remekműveivel, Rothko-képpel, a kortárs Wallinger és Boltanski alkotásaival zárul a kiállítás – részletezte James Snyder.

Hozzátette: Budapest és Jeruzsálem abban hasonlít egymásra, hogy mindkettő különféle kultúrák és vallások találkozási pontja. Ezért a szakralitás értelmezése és művészi megnyilvánulása az a rendezőelv, amely átfogja a tervezett budapesti kiállítás egészét.

Hiller István kiemelte: nagyszerű együttműködés eredményeképp érkezik ide a gazdag anyag. A miniszter úgy véli, hogy az országhatáron kívül is nagy érdeklődést vált majd ki a kiállítás, amely a turisztikailag leglátogatottabb időszakban, június 19. és szeptember 6. között lesz látható Budapesten.

A tárca célja, hogy a világ minden részéből a legizgalmasabb kincsek jöjjenek Magyarországra, kezdve a sikeres Vincent van Gogh-kiállítástól a kopt tárlatig. A miniszter jó esélyt lát arra, hogy egy értékes orosz kiállítást is vendégül láthasson a közeljövőben a Szépművészeti Múzeum.

Aliza Bin-Noun, Izrael budapesti nagykövete kiemelte: számára legfontosabb feladat, hogy országát a maga teljességében, a konfliktusokon túl mutathassa be, és erre kitűnő eszköz a kultúra.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója beszámolt arról, hogy a világ legjelentősebb kiállítóhelyeinek vezetőit tömörítő Bizot-csoportnak Magyarországról csak a Szépművészeti, Izraelből pedig csak a jeruzsálemi Izrael Múzeum tagja. Mint mondta, ebben a nemzetközi szervezetben találkozott James Snyderrel és kezdeményezhette a vendégkiállítás megrendezését.

A szentföld öröksége című tárlattal a két múzeum felújítási és bővítési programjai is “találkoznak”: már folynak a jeruzsálemi Izrael Múzeum munkálatai, és 2009 őszén megkezdődik a Szépművészeti Múzeum földalatti bővítése is: a 3,7 milliárd forintos beruházás az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, 3,3 milliárdos uniós támogatással valósul meg. A program támogatási szerződését csütörtökön írta alá Budapesten Lukovich Tamás, a Pro Régió Kht. vezetője és Baán László, a múzeum főigazgatója. A beruházás eredményeként a Hősök tere felé létrejövő térszint alatti épületrészben közösségi funkciókat szolgáló helyiségeket építenek, így csaknem négyezer négyzetméterrel növekszik a Szépművészeti Múzeum területe. A térszint alatti szárny turisztikai központként is funkcionál majd, emellett fogadótér, több jegypénztár, kávézó, étterem, múzeumi bolt, gyermekfoglalkoztató kap benne helyet. Kialakítanak egy időszaki kiállítóteret, előadótermet és egy médiapáholyt is. A befejezés 2011 tavaszára várható.
 

[popup][/popup]