77 év késéssel – elítélték a stutthofi láger titkárnőjét

Írta: Telex.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Irmgard Furchner a tárgyaláson (Forrás: képernyőfotó)

Irmgard Furchner pere több mint egy éven keresztül tartott a németországi bíróságon (lásd itt és itt). Végül az 1943-45 között a láger-parancsnokságon dolgozó nőre az ügyészek által felhozott vádak alapján kedden két év felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

A „gonosz titkárnőjeként” elhíresült nőt a mai Lengyelországban területén található Stutthof koncentrációs táborban elkövetett 10 505 ember meggyilkolásának segítésében, valamint öt rendbeli gyilkossági kísérletben találták bűnösnek. Az ügyészek szerint „1943 júniusa és 1945 áprilisa között a tábor parancsnoki irodájában gyorsíróként és gépíróként betöltött funkciójában segítette a tábor vezetőit az ott fogva tartottak meggyilkolásában”. A nő 18 éves volt, amikor a stutthofi tábor parancsnoka alá került beosztottként.

Furchner a tárgyalás során nagyrészt nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre, de az utolsó szó jogán azt mondta, hogy sajnálja a történteket, és sajnálja, hogy ott volt abban az időben.

Ügyvédei felmentését kérték, mondván, hogy nem tudták minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy Furchner tudott a táborban elkövetett gyilkosságokról, így esetében nem bizonyítható a büntetőjogi felelősségre vonáshoz szükséges szándékosság.

Egy stutthofi túlélő vitatja ezt. A beteg, éhező foglyok minden nap elsétáltak a parancsnokság épülete előtt, Furchner mégis azt állította, hogy nem látta őket, a gázkamrákból kihallatszó sikolyokat sem hallotta, és a szabadban felakasztott holttestekről sem tudott. A túlélő szerint kizárt, hogy a nap 24 órájában üzemelő krematórium borzalmas szagát valaki ne érezte volna.

Teljes cikk

[popup][/popup]