Holokauszt túlélő tanúskodik a láger gépírónője ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Josef Salomonovic 83 éves Holokauszt túlélőt tanúként hallgatták ki a 96 éves Irmgard Furchner bírósági tárgyalásán. Utóbbit azzal vádolják, hogy 11.412 személy halálában működött közre az észak-lengyelországi Stutthof koncentrációs táborban, ahol 1943 és 1945 között dolgozott a táborparancsnok gépírónőjeként.

A stutthofi láger rekonstruált bejárata (Forrás: Wikipedia)

Furchner, akit „a gonosz titkárnőjeként” emlegetnek, tagadja bűnösségét. 18 éves volt, amikor a táborba került.

Salomonovic, aki családjával Csehszlovákiából került a lágerbe, azt mondta a bíróságon: „Nem könnyű mindezt újra átélni. A tanúskodást erkölcsi kötelességemnek tartom” – és fölmutatta édesapja fényképét.

Az Independent számol be arról, hogy Salomonovic hatéves volt, amikor apját egy szívébe döfött injekcióval megölték. A férfi fölidézte a fájdalmat, amit apja elvesztésekor érzett. Amikor az ügyész megkérdezte, szándékában áll-e valamit közölni Furchnerrel, azt válaszolta: „Vajon vannak-e álmatlan éjszakái? Mert nekem vannak.”

Anyjával kapcsolatban elmondta, tanúja volt, amikor elvették ruháját és személyes holmijait, majd kopaszra borotválták. Salomonovic nyolc táborban fordult meg, köztük Auschwitzban, de Stutthof volt a legrosszabb.

Irmgard Furchner

„Élősködőnek minősítettek. Mindenki, aki munkaképtelen volt, parazitának számított… Amikor marhavagonokba zártak minket, fogalmam se volt, hogy Auschwitzba megyünk, és utoljára látom apámat.”

Salomonovic elmondta: anyja kérte, hogy a férfitáborból vigyék át a női táborba, és meglepődött, amikor öccsét is ott találta. Hárman együtt élték túl a háborút.

A Jad Vasem adatai szerint a stutthofi koncentrációs táborban 65.000 ember pusztult el.

Furchner állítja, hogy semmit sem tudott a náci táborban végrehajtott tömeggyilkosságokról. Salomonovic a keddi tárgyaláson azt mondta, hogy a nő bűnös, még ha csak abban is, hogy édesapja halotti bizonyítványára ő ütötte rá a pecsétet.

Évtizedek után ő az első nő, akit náci bűnökért fogtak perbe. Az egykori gépírónő a szeptemberi meghallgatás elől elszökött, letartóztatása előtt szökevénynek nyilvánították.

Algemeiner – Bassa László

[popup][/popup]