Újra tárgyalná az SZDSZ a zsidónegyed szabályozási tervét

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Az erzsébetvárosi korrupciós botrány hatására az SZDSZ újra tárgyalná az úgynevezett zsidónegyed augusztusban lebutított formában elfogadott szabályozási tervét. 

Forrás: Hírszerző

 

A párt fővárosi frakcióvezetője szerint az eredeti, szigorúbb szabályozás nagyobb biztonságot nyújtana a fejlesztések szempontjából is. A kerület polgármestere akkor azzal az érvvel módosíttatta az előterjesztést, hogy annak eredeti verziója a fejlesztéseket gátolja.

December 18-án várhatóan újra tárgyal a Fővárosi Közgyűlés a Belső-Erzsébetváros szabályozási tervéről (KSZT), az SZDSZ-frakció ugyanis újra előterjesztené az augusztusban már egyszer benyújtott, de módosított formában elfogadott tervet. Az újabb előterjesztés oka természetesen az elmúlt hetekben kirobbant korrupciós botrány, melynek kapcsán őrizetbe vették Gál Györgyöt, a VII. kerület gazdasági bizottságának SZDSZ-es elnökét.

“Amikor a KSZT a közgyűlés elé került, Hunvald György tartott egy beszédet, amellyel a képviselők egy részét meggyőzte” – mondta a Hírszerzőnek John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője. Hozzátette: a polgármester szerint az eredeti előterjesztés gátat szabott volna a fejlesztéseknek.

“A napokban olyan dolgok kerültek napvilágra, amelyek alapján újra kell gondolni a kerület szabályozási tervét, mert új megvilágításba helyezik az akkori döntést, de akár Hunvald György beszédét is” – mondta a frakcióvezető, aki szerint az eredeti, a főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztés nagyobb biztonságot nyújt, akár a fejlesztések szempontjából is.

A tilalom tilalma

A zsidónegyed ügye augusztusban került legutóbb a közgyűlés elé, de az Ikvai-Szabó Imre és Hagyó Miklós által jegyzett előterjesztést Hunvald György közbenjárására a testület lebutított formában fogadta el. A VII. kerület polgármesterével szavazott a Fidesz és a KDNP is. A módosított előterjesztés értelmében kevésbé szigorúan szabályozzák a zsidónegyed épületeinek bontását és építését, mint ahogyan azt a főváros szerette volna.

 
Mielőtt Belső-Erzsébetváros Szabályozási Tervét a közelmúltban elfogadta volna a VII. kerület képviselő-testülete, a zsidónegyedben változtatási tilalom volt érvényben. A kerület rendelte el, de a civil szervezetek tiltakoztak ellene, mert nem vonatkozott a február előtt elindított építési és bontási munkálatokra. Ezt megelőzően a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal rendelt el változtatási tilalmat, ez azonban május végén lejárt.

Az új – a főváros és a civil szervezetek együttműködésével – készülő Kerületi Szabályozási Terv megszületéséig a főváros vezetése szeretett volna újabb tilalmat elrendelni. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes erről szóló előterjesztését azonban a Fővárosi Közgyűlésben tavasszal csak SZDSZ-es képviselők szavazták meg, az MSZP ellene szavazott, a jobboldal pedig tartózkodott.

Heves viták

A heves vitát kiváltó előterjesztést Hunvald György erzsébetvárosi polgármester pontatlannak és törvénysértőnek titulálta. Demszky Gábor viszont azzal az érvvel próbálkozott, hogy a fővárosnak igenis van beleszólása az ügybe, mivel a terület az UNESCO által a Világörökség részének nyilvánított Andrássy út védő-rávezető zónájában (úgynevezett pufferzónájában) helyezkedik el.

A civil szervezetek közlése szerint a szabályozási tervben a negyed tíz épületének elbontása szerepel. Bár az UNESCO szakértőjének februárban elkészült jelentése szerint a Belső-Erzsébetvárosban minden bontást azonnal le kellene állítani, a VII. kerület azzal érvel, hogy a zsidónegyed nem a Világörökség része, csak a pufferzónája. A világörökségi szabályok szerint ugyanakkor a pufferzónára ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint a világörökségi területekre.
 

[popup][/popup]