A világháború utolsó napjai Potsdamban

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

A konzervatív német napilap tudósítása szerint a Vörös Hadsereg 1945 áprilisában mintegy ezer polgári személyt terelt össze és lőtt agyon a Potsdam közelében lévő Treuenbritzenben.

Forrás: Globusz.net

 

A történet felderítése nem könnyű: az NDK-időkben eltussolták az ügyet, ma pedig – hatvanhárom évvel az események után – más okok nehezítik a tisztánlátást.

A potsdami ügyészség mindenesetre segítséget kért az ügy tisztázásához az orosz hatóságoktól. Az eddigi kutatások szerint a tömeggyilkosságot nem a szovjet haderő alakulatai követhették el, hanem a Potsdam környéki erdőben hátramaradt NKVD-alakulatok. Christoph Lange, a német ügyészség szóvivője egyelőre csekély eredményekről beszél, – igaz, eddig csak a német tulajdonban lévő aktákat lehetett áttanulmányozni.

Az ügy kezdeményezője a Felvilágosítás és Megújulás Fóruma elnevezésű német egyesület, amely főleg az NDK-diktatúra rémtetteivel foglalkozik. Az adatok szerint a 13. szovjet hadosztály 1945. április 11-én vette be Treuenbritzent, de onnan hamar továbbvonult Wittenberg irányába. Kérdés, mi válthatta ki az NKVD tisztjeinek indulatát. Hosszú ideje abból kellett kiindulni, hogy egy SS-katona agyonlőtt egy szovjet tisztet. Újabban azonban az a változat látszik valószínűbbnek, hogy a német tiszt egy másik orosz tiszttel való vitája folytán kapott halálos sebet. Feltűnő, hogy Treuenbritzenben évtizedeken át április 23-án emlékeztek meg az áldozatokról, akik, úgymond, bombatámadás következtében haltak meg, – pedig köztudott, hogy ezen a napon nem volt bombatámadás ezen a környéken.

A németek szándéka – zárja cikkét a lap – ma már nem is elsősorban a konkrét felelősök kiderítése, hanem az, hogy feltérképezzék az eset valóságos lefolyását.
 

[popup][/popup]