Dán körülmetélés-tilalom?

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

A több ezer főnyi dán zsidó közösségnek talán hamarosan el kell hagynia hazáját – vetette fel az ország főrabbija, Bent Lexner. Pedig Dánia a segítőkészség szimbóluma a világ izraelita közösségeiben, amióta 1943 őszén az országban akkor élő 8 ezer zsidót a nácik elől csónakokkal a semleges Svédországba menekítették. 

Forrás: HVG

 

 

Most azonban a dán gyerekvédelmi tanács törvényjavaslatot készített a fiúk körülmetélésének (“a gyermeki test visszafordíthatatlan károsítása”) tilalmáról, amely bűncselekménnyé változtatná a judaizmusban és az iszlámban is meglévő parancsolat betartását. Az afrikai lánygyerekeknél általában a klitorisz kivágását jelenti a körülmetélés, Dániában ezt öt évvel ezelőtt betiltották. Most a nemek közti egyenlőség jegyében több – főképp baloldali és liberális – parlamenti párt is támogatná, hogy hasonlóképpen védjék meg a fiúkat is. A törvényjavaslat szerint a metszésre csak 15 éves kor után kerülhetne sor, Dániában e korhatár felett rendelkezhet mindenki szabadon a testével.

A zsidó fiúk előbőrét azonban a vallási előírások szerint nyolcnapos korukban távolítják el, a muszlimokét pedig 13 évesen. Míg a lányok megcsonkítását a külvilág manapság többnyire kegyetlenségnek tartja, a férfiak körülmetélése orvosi szempontból évek óta vitatott téma: sokan egészségügyi okból – például az AIDS-veszély csökkentésére – hasznosnak tartják, mások viszont úgy vélik, hogy megfelelő higiénia mellett nincs rá szükség.

[popup][/popup]