720 millió dollár: Claims Conference támogatás holokauszttúlélőknek és ukrajnai szociális szolgáltatásokra

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Világszerte összesen 720 millió dollárt folyósítunk 300 szociális jóléti szervezetnek holokauszttúlélők támogatására, a juttatás részét képezi az a csaknem 47 millió dolláros keret, amelyet a háború sújtotta Ukrajnában kívánunk szociális jóléti szolgáltatásokra fordítani – jelentette be tegnap a Claims Conference elnöke, Gideon Taylor. (Az összeg magyar pénzben mintegy 245 milliárd forint, ebből az Ukrajnának szánt összeg csaknem 16 milliárd forint.)

Összesen 720 millió dollárt különítünk el több mint 300 szociális szervezet részére világszerte, hogy támogassák és segítsék az otthoni gondozást és egyéb támogató szolgáltatásokat a rászoruló holokauszttúlélők számára – jelentette be Gideon Taylor, a Claims Conference (Conference on Jewish Material Claims Against Germany) elnöke tegnap az Egyesült Államokban.

Gideon Taylor elmondta: „Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen jelentős összegű juttatást jelenthetünk be, igaz, a pénzalap magas összegét indokolja a sajnos  egyre fogyatkozó számú túlélők magas életkora, jövedelmi viszonya, valamint egyre növekvő kiszolgáltatottsága, hiszen a holokauszttúlélők továbbra is folyamatos bizonytalansággal néznek szembe a koronavírus-helyzet miatt is. Tisztában vagyunk vele, hogy ez a pénzalap milyen jelentős támogatást jelent ezekben a nehéz időkben.”

A német kormánnyal való tárgyalások során az utóbbi években a Claims Conference azt hangoztatta: egyre sürgetőbb szükség van az otthoni ápolásra mind az Amerikai Egyesült Államokban, mind a más országokban élő túlélők számára. A most bejelentett juttatást szociális jóléti szervezetek között osztják szét azokban az országokban, ahol jelentős számú holokauszttúlélő él.

A támogatást olyan alapvető szolgáltatások megteremtésére kell fordítani, mint az otthoni gondozás biztosítása, gyógyszeres ellátás, sürgősségi ellátás és élelmezés. A pénzügyi alap ezzel a „mentőövvel” azt szeretné elérni, hogy az idős és betegeskedő holokauszttúlélők a hátralévő napjaikat méltóságban tudják leélni, olyan körülmények között, amelyektől fiatalságukban megfosztották őket. 

A mai bejelentésen Greg Schneider, a Claims Conference ügyvezető alelnöke közölte: „Támogatjuk a holokauszttúlélőket, bárhol is éljenek, akár háború sújtotta területen, akár egyéb konfliktus zónában, a segítségben mi nem ismerünk akadályt. Legyen szó pandémiáról, inflációról vagy háborús fenyegetettségről, elkötelezettek vagyunk abban, hogy az idős és rászoruló holokauszttúlélőknek méltó ellátást, ezen belül otthoni gondozást, ételt és gyógyszeres ellátást biztosítsunk. Az elkövetkezendő években is azért harcolunk majd, hogy minden egyes túlélő megkapja azt a gondozást, amit megérdemel”.

A most bejelentett pénzügyi alap rekordmagas, hiszen ez az eddigi legnagyobb összeg, amelyet valaha a Claims Conference számára egy évre elkülönítettek, sőt, nincs még egy olyan szervezet a világon, amely egy évre ekkora támogatást kapott volna.

Tavaly a Claims Conference 653 millió dollárt osztott szét több mint 300 szociális szervezet között, becsléseki szerint a támogatás csaknem 120 ezer túlélőhőz jutott el.

Ami Magyarországot illeti: nálunk több mint 19 millió eurót (több mint 7,2 milliárd forintot) fordítanak szociális programokra és a nácik zsidó áldozatainak nyújtott szociális segélyprogram folytatására.

Mark Sisisky, a Joint elnöke a bejelentés alkalmából közölte: „Nem lehet eléggé hangsúlyozni,  hogy a Claims Conference részéről mennyire fontosak ezek az életmentő pénzalapok például a volt Szovjetunió országaiban élő túlélők jólétének biztosítására. Amint azt most Ukrajnában láthatjuk: a válságok egy pillanat töredéke alatt kirobbanhatnak, jelentősen rombolva a túlélők és más idős emberek életkörülményeit. Azok a szolgáltatások, amelyeket  a Claims Conference-szel együttműködve biztosítunk, szó szerint mentőövek a túlélők számára egy jobb és méltóságteljesebb jövőért.”

A ma nyilvánosságra hozott juttatáson kívül a Claims Conference természetesen továbbra is biztosítja a túlélők közvetlen kárpótlását: 2021-ben a  szervezet 820 millió dollárt osztott szét kárpótlásként több mint 210 ezer túlélőnek összesen 83 országban. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]