Don-kanyar: nem lehet megállni sem a kutatásban, sem az emlékezésben

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy háború akkor ér véget, amikor az utolsó katonát is eltemették, és a második világháború ebben az értelemben máig sem ért véget – mondta Holló József nyugalmazott altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója a Munkaszolgálat a Don-kanyarban című dokumentumkötet bemutatóján.

Forrás: STOP

 

Szita Szabolcs történész arra figyelmeztetett, hogy nem lehet megállni sem a kutatásban, sem az emlékezésben.

A második világháborús magyar munkaszolgálatosok sorsa a magyar kultúra részévé kell hogy váljon, az oktatásban és a nevelésben nagyobb hangsúlyt kell kapnia.

A több tízezernyi zsidó származású munkaszolgálatos halála nemcsak egyes keretlegények és tisztek, de a felsőbb katonai vezetés felelőssége is. Ez egy tragikus történet emberi gonoszsággal és ostobasággal – hangsúlyozta a szakember.

Szita Szabolcs ugyanakkor kiemelte, hogy voltak, akik tudtak választani. Miközben egyes tisztek azzal dicsekedtek: “A századomat táskában hoztam haza”, azaz csak a papírok maradtak meg az emberek után, addig voltak olyanok is, akik igyekeztek segíteni a rájuk bízott embereken és életeket mentettek.

A mintegy 350 oldalas kiadvány egyik felében tanulmányok, dokumentumok, például a harmadik zsidó törvény előkészítése, illetve katonák és civilek visszaemlékezései, például Nagybaczoni Nagy Vilmos egykori honvédelmi miniszteré vagy Zelk Zoltán költőé, illetve Zsolt Béla íróé található, a másik felében pedig a munkaszolgálatos századok Don-kanyarban elszenvedett emberveszteségeinek listája, csaknem ötezer dokumentált név olvasható az összesen több mint húszezerből.

A kötetet Rákos Imre és Verő Gábor szerkesztette.
 

[popup][/popup]