Felfüggesztik XII. Pius pápa szentté avatását?

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

A katolikus egyházfő fontolóra veszi, hogy felfüggessze-e egyik elődje, XII. Pius szentté avatási folyamatát – mondta el egy izraelita delegáció vezetője csütörtökön a XVI. Benedek pápával folytatott vatikáni tárgyalásokat követően.

Forrás: STOP

 

A pápa komolyan megfontolja a lehetőséget, hogy szüneteltessék a szentté avatási eljárást, amíg meg nem nyílik a kutatók előtt a vitatott megítélésű néhai egyházfő pápaságának archívuma – mondta a sajtónak David Rozen rabbi.

“A küldöttség egyik tagja arra kérte a pápát, hogy ne lépjenek előbbre a boldoggá avatásban, amíg a vatikáni archívumok hozzáférhetővé nem válnak az objektív történelmi elemzés számára” – fogalmazott a rabbi. Elmondása szerint a pápa azt válaszolta: “Megvizsgálom a dolgot, komolyan fontolóra veszem”. A boldoggá avatás az utolsó állomás ahhoz, hogy a katolikus egyház a szentek sorába emeljen valakit.

XII. Piust, aki 1939 és 1958 között állt a katolikus egyház élén, a zsidó közösségek és számos történész azzal vádolják, hogy keveset tett a nácizmus által üldözött zsidók megmentéséért. A Vatikán azt állítja, hogy XII. Pius félt nyilvánosan szót emelni a holokauszt ellen, mert attól tartott, hogy a nácik a keresztényeken torolják meg kiállását, és titokban zsidók ezreit mentette meg.

Zsidó vezetők és történészek is kérték a Vatikánt, hogy tegye kutathatóvá az második világháború idején keletkezett iratokat.

Egy vatikáni szóvivő ugyanaznap úgy nyilatkozott, hogy érthető az archívum megnyitása iránti igény, de hat-hét évbe is beletelhet, mire kutathatók lesznek az akták. Ennyi időre lesz szükség ahhoz – mondta Federico Lombardi – , amíg katalogizálják a mintegy 16 millió dokumentumot.
 

[popup][/popup]