Szörnyű gyilkosságokat követtek el a nyilas pártszolgálatos gyerekek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Visszafordíthatatlan kárt okoz egy gyereknél, ha tizenéves korában bekerül egy, a vélt igazának erőszakos érvényesítésére nevelő militáns szervezetbe – mondta Ranschburg Jenő pszichológus arról, hogy egészen fiatalokat is taggá avat már a Magyar Gárda. 

Gyűlöletkeltésre nevel a gárda

Forrás: Népszava

A szélsőséges Jobbik gründolta szervezet ezzel saját alapszabályát is megsértette, bár a törvényt nem, mert az „jóhiszeműen” engedi a fiatalok egyesületi tagságát. A történész szerint a gárda a náci és ifjúnyilas szervezetekhez hasonlóan bűnbakképzésre és gyűlöletkeltésre nevel.
 
Torzul a gyermek személyiségfejlődése, erőszakos alkat kialakulásához vezethet és egyértelműen félreviszi a fiatal szocializációját, ha gyerekként egy militáns szervezet tagja lesz, gyakorlatilag abban nő fel – jelentette ki Ranschburg Jenő pszichológus, aki szerint nem egyszerűen helytelen, ha egy szülő hagyja, sőt támogatja, hogy gyermeke a Magyar Gárda tagja legyen, hanem egyenesen felháborító felelőtlenség. Mint mondta, mióta az emberiség háborúskodik, a gyerekek szeretnek katonásdit játszani, de ha valódi katonát nevelnek belőlük, az tragédia. Márpedig a Magyar Gárda célkitűzései, mentalitása, rendezvényei és megnyilvánulásai arra szocializálják a soraiba lépő tizenéves gyerekeket, hogy az „igazságért” való küzdelem csak erőszakkal érhető el. A neves gyermekpszichológus kárhoztatta a gyerekeknek szóló televíziós műsorokat is, mert azt sugározzák, hogy a pozitív hős is csak erőszakkal tud igazságot tenni. Ha erre még nevelik is egy reguláris, militáns szervezetben a fiatalt, akkor felnőve erőszakos alkattá válhat. Hozzátette: mindezt észre sem veszi a gyerek, aki az ideológiát nem érzékelve, naiv büszkeséggel lesz gárdista. A szülő is nagyon hasonló világképben él, fel sem merül benne, hogy ezzel árt a gyerekének, sőt az ellenkezőjét gondolja.

Vérlázítónak és mélységesen felháborítónak nevezte a gyerekek beléptetését a szélsőséges szervezetbe Vidorné Szabó Györgyi, az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának szocialista elnöke. Mint mondta, foglalkozik a kérdéssel, vizsgálja annak gyermekvédelmi vonatkozását. Hasonlóan elítélte az eseményeket Béki Gabriella, ugyanezen testület szabad demokrata tagja, aki szerint megrázó, hogy ilyesmi előfordulhat, de szerinte a szervezettel magával is vannak alapvető problémák.

A gyerekpszichológusnál és a politikusoknál is erősebben fogalmazott Nagy László történész, aki azt mondta, a náci Németország Hitlerjugend-jéhez, illetve a magyarországi ifjúnyilas szervezetekhez hasonlóan a Magyar Gárda is a bűnbakképzésre és a gyűlöletkeltésre nevel, ideológiájának kulcsa pedig a rasszizmus és az antiszemitizmus. Megjegyezte, dokumentumok, tanúvallomások bizonyítják, hogy annak idején 13-15 éves nyilas pártszolgálatos gyerekek a legszörnyűbb gyilkosságokat követték el az „ideológiai nevelés” hatására.
 

[popup][/popup]