Szakácskönyv a túlélésért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

golem

Hay Anna, Nagy Mari és Radnay Csilla szereplésével különleges VII. kerületi helyszínen látható november elejétől a Gólem Színház új bemutatója. Az előadás nem mindennapi szempontból vezeti végig a nézőt a XX. század második felének Magyarországán.

Hédi néni a lichtenwörthi koncentrációs táborban tanult meg főzni – elméletben, 28 kilósan. Mert enni már korábban is szeretett, és mert az evés maga az élet. A Szakácskönyv a túlélésért egy olyan asszony története, aki át- és túlélte a 20. századot: az előadásból kiderül, hogyan múlatja az idejét az ember a német fogolytáborban, mi volt a legnépszerűbb étel a kommunista diktatúra legsötétebb éveiben és az is, hogy mivel és mit főzött a magyar a rendszerváltás után.

A Centrópa Alapítvány 2013-ban kiadott életinterjúja és receptgyűjteménye, Czingel Szilvia Szakácskönyv a túlélésért című könyve tavaly jelent meg. E kötet szolgál a Gólem Színház színdarabjának alapjául, amit – további túlélők és rokonaik visszaemlékezéseiből – a produkció rendezője, Borgula András és dramaturgja, Németh Virág írtak színpadra. Érdekesség, hogy a Gólem Színház az előadást nem megszokott színházi helyszínen, hanem “Hédi néni nappalijában”, a Kazinczy utcai Kőleves vendéglő emeletén játssza, a játszóhely intim jellegéből adódóan egyszerre csak szűk nézőkör számára.

Az előadás Hay Anna, Nagy Mari és Radnay Csilla szereplésével november 2-től látható, jegyek a Gólem weboldalán már több időpontra megvásárolhatók.

 

 

[popup][/popup]