Koszorús Ferenc posztumusz kitüntetése

Írta: mno.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

„A soá is elfoglalta méltó helyét történelmünkben legnagyobb nemzeti tragédiáink között, miénk a szégyene, a vesztesége és a gyásza is” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredes emléktáblájának koszorúzási ünnepségén Budapesten, a Dohány utcában.

hende_soa_koszorus_uj_fekvo_lead
Mint kiemelte, egy ludovikás tiszt emlékének szól a tisztelgés, aki hivatásának példaképe volt. Minden időben, sokat kockáztatva is, megtette kötelességét – hangzott el. Koszorús Ferenc hetven évvel ezelőtt Baky László és Endre László államtitkárok csendőrei ellen fellépett, s ezzel kikényszerítette a mintegy 280 ezer magyar zsidó deportálásának leállítását. „Hőstette után azokra is emlékezünk, akik neki köszönhetően rengeteg szenvedés után megmenekültek, és folytathatták életüket, s azokra is, akiket nem tudott megmenteni” – mondta Hende Csaba.

„Ez az ország mindenkié, aki velünk él”

A tárcavezető kiemelte: amikor a múltra tekintünk, a jövőre is tekintettel kell lennünk. „A mi feladatunk és küldetésünk, hogy megnyerjük a 21. századot. Újra és újra nyilvánvalóvá kell tenni, hogy ez az ország mindenkié, aki velünk él. Mindenkié, akinek a munkájából felépült, aki hajlandó érte dolgozni és ha kell meg, is harcolni érte.”

Csütörtök este Hende Csaba díszvacsorát rendezett, ahol Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredesnek Hazáért érdemjelet adományozott, amelyet a fia, ifjabb Koszorús Ferenc vett át.

Közös főhajtás

Pénteken a Dohány utcában található emléktáblánál tartott ünnepélyes koszorúzáson részt vett mások mellett Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete, André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökei: Simon Miklós (Fidesz–KDNP) és Harangozó Tamás Attila (MSZP), Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint Réthelyi Miklós, volt nemzetierőforrás-miniszter.

Ilyen csak Magyarországon történt

Koszorús Ferenc a Budapesten és körzetében állomásozó első magyar páncéloshadosztály ezredese volt. Tudomására jutott, hogy Baky László államtitkár, aki a hadsereg kivételével az összes biztonsági erő parancsnoka volt, államcsínyre készül, hogy olyan rendőrkormányt juttasson hatalomra, amely közreműködött volna a magyarországi zsidók deportálásában.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]