Tarka magyar, szürke demonstráció és a Magánember

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Erős jóindulattal maximum ötezer ember vonult fel szombat délután Budapesten, hogy tiltakozzon az utcai erőszak ellen. Szerencsére a radikális őrjöngés is elmaradt, csupán maroknyi ellentüntető kísérte figyelemmel az eseményt. 

Párezer fő vonult végig a kihalt Andrássy úton, aztán hazamentek

Kiss Ádám / Forrás: Hírszerző

 

A civil szervezetek által közösen tartott megmozduláson talán legtöbben a rendőrök voltak, akik nyomasztó erőkkel biztosították az amúgy eseménytelen eseményt. A Hősök terén előkerültek a tarka ruhák és a Magánember is.
 
A Tarka Magyar! névvel futó megmozdulás délután négy körül az Erzsébet térről indult. A Hősök teréig tartó vonulás útvonala nem volt véletlen, ugyanerre vonultak nyáron a melegek is, az ő felvonulásuk megtámadása volt az egyik apropója a Tarka magyar! életre hívásának.
 
Az Erzsébet téri gyülekező egy hippifelvonulás, egy családi délután és egy “klasszikus” antifasiszta demonstráció keresztmetszetében telt. A Gödör klub környékén rollerező kisgyerekek, zászlókat lengető decens nyugdíjasok, rasztahajú kongázó fiatalok kavarogtak, miközben Novák Péter osztotta az utasításokat a hangszóróval, majd Hair-betétdalokkal és John Lennon Imagine számával tettek még egy lapáttal a hippi-érzésre a zenefelelősök.

Az összegyűltek között nagyon sok volt az egyetemista korú fiatal. Több civil szervezet is saját transzparensei és lobogói alatt vonult, így az Amnesty International, az Ifjú Humanisták, vagy az angyaljelmezbe bújt középkorú hölgyekből álló Angyalkommandó. A tömegben mindenféle celebek is feltűntek. Persze Kovács Ákost és Rákay Philipet hiába kerestük volna, Konrád György, Kende “botránykönyv” Péter, Bródy János, Till Attila viszont ott voltak.

Latin-amerikai életérzés

Ellentüntetők is jöttek, de a lúzerebbik fajtából. Húsz-harminc ember gyülekezett össze, akik jobbára messziről figyelték az eseményt, bár az sem tűnt fel nekik, hogy megfigyelőhelyükül Bajcsy-Zsilinszky Endre antifasiszta mártír szobrát választották. Vajsav, szaroshordó, vizipisztoly, csúzli és a hazafiság egyéb kellékei otthonmaradtak.
 
Ezek használatára persze nagyjából esély sem lett volna. A rendőrség ezúttal is egy felfegyverzett hadsereg elleni védekezésre rendezkedett be az Andrássy út környéki utcákban. A területet szinte hermetikusan lezárták, a mellékutcákban kordonokat építettek, és minden sarkon rohamrendőrök álltak, még az Oktogonon lévő gyorsétterembe is jutott kettő.

Az égből helikopter pásztázta a menetet és környékét, elől felvezető járművek, kamerás furgon, hátul ugyanez. A menet körül kísérő rendőrök talpig páncélban – a menet élén haladó rendőrlánc egyik tagjánál még könnygázgránát-vető is volt. Megfigyelésünk szerint a felvonulók sem nagyon élvezték a kihalt utcákat megtöltő hadseregnyi rendőr jelenlétét.

A vonulás amúgy eseménytelenül telt. Az emberek beszélgettek, lobogtatták a zászlókat. A Hősök terén fellépett a Flush nevű zenekar, akik a melegparádén a zűrzavar miatt nem koncertezhettek, Bódis Kriszta főszervező-írónő felolvasta a mozgalom nyilatkozatául választott alkotmányrészletet, mely az országban élők és tartózkodók mindenféle megkülönböztetés nélküli joggyakorlását és biztonságát szavatolja. A szöveget a népnek kellett ismételnie, mint egy esküt, majd egy percig mindenki színes ruhadarabokat lobogtatott a tarkaság kifejezéseként.

Vége volt, este lett

Az induláskor az Erzsébet téren is elhangzott egy beszéd, mely a Magyar Köztársaság vezetőit, politikusait és rendőrségét szólította fel, hogy vessenek véget az utcai randalírozásnak, és mindezt lehetőség szerint jogszerűen, európai módon eljárva tegyék.

A Hősök terén felbukkant a Gyurcsány Ferenc nevű magánember is. Megjelenése nem keltett komoly feltűnést, magunk nem láttuk személyesen, jelenlétére abból következtettünk, hogy a felvonulók jelentős hányada viselt elegáns fekete bőrkabátot fehér félfüles headsettel.

Hat előtt pár perccel Novák Péter hazaküldte a négy-ötezer, Gerendai Károly szerint húszezer fős tömeget. A kukák a helyükön maradtak, bevinni nem kellett senkit. A rendőrök valószínűleg örülhetnek a túlórapénzüknek, a felvonulók meg annak hogy ott voltak együtt, viszonylag sokan, de annál többen, amennyit egy radikális vezér egy alkalommal csatasorba tud állítani, és bajuk sem lett. Azt egyelőre nem tudni, hogy a megmozdulástól csökkent-e a radikalizmus Magyarországon.

Tekintse meg a Hírszerző, az eseményen készített videóját
 

[popup][/popup]