Egy rabbi is lesz a püspökök között

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

Most először egy rabbit is meghívott a Vatikán a katolikus püspökök zsinatjára, és lehetőséget kínál neki a felszólalásra is.

Forrás: STOP

A meghívott haifai főrabbi lesz az első nem keresztény pap, aki felszólalhat egy katolikus zsinaton. Október 6-án délután kap szót az október 5. és 26. között esedékes római tanácskozáson. A Szentírás zsidó értelmezéséről beszél majd a több száz résztvevő előtt – közölte szerdán a Szentszék sajtószolgálatának illetékese a francia hírügynökséggel.

“Ilyenre még nem volt példa, még sincs benne semmi meglepő, hiszen a zsinat fő témája a biblia lesz” – mondta Federico Lombardi, a vatikáni sajtószolgálat illetékese.
A meghívott főrabbi – mint kifejtette a Catholic News Service amerikai katolikus hírügynökségnek adott nyilatkozatában – “a szeretet, a békés egymás mellett élés és a béke üzenetét” látja meghívásában.”Annak kinyilvánítását látom benne, hogy a katolikus egyház követni akarja XXIII. János és II. János Pál pápa politikáját és tanítását” – fejtette ki. “Egyes rabbik úgy vélik: a vallások közötti párbeszéd voltaképpen eszköze annak, hogy rávegyék a zsidókat a keresztény hitre való áttérésre, ezért ellenzik felszólalásomat a püspöki zsinaton” – mondta, hozzátéve, hogy ő nem osztja ezt a felfogást.

A meghívott rabbi tagja az izraeli-vatikáni állandó bizottságnak, amely rendszeresen ülésezik, hogy megállapodást hozzon tető alá számos jogi és pénzügyi kérdésben, köztük az izraeli keresztény közösségek kereskedelmi tevékenységeiből származó jövedelmek adómentességéről és a katolikus egyház izraeli jogállásáról.
 

[popup][/popup]