A sztálinizmus és nácizmus áldozatainak emléknapjává válhat augusztus 23-a

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

A sztálinizmus és a nácizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánítaná augusztus 23-át az Európai Parlament.

Forrás: Hírszerző

 

A sztálinizmus és a nácizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánítaná augusztus 23-át az Európai Parlament, a házelnök hétfőn hirdette ki az erről szóló nyilatkozatot. 1939-ben ugyanis ezen a napon köttetett meg a Szovjetunió és Németország között a Molotov-Ribbentrop paktum.

Az összesen 785-ből 409 európai parlamenti képviselő alá is írta az emléknappá nyilvánítást sürgető nyilatkozatot. Ennek célja egyébként a szöveg szerint, “hogy megőrizzük a tömeges deportálások és a népirtás áldozatainak emlékét, egyúttal elmélyítsük a demokráciát és előmozdítsuk földrészünkön a békét és stabilitást”.

Az írásbeli nyilatkozatokat akkor lehet az EP hivatalos álláspontjának tekinteni, ha azt a képviselők több mint fele aláírta. Ez ebben az esetben megtörtént.

A német-szovjet megnemtámadási szerződés nyilvános része egymás kölcsönös tiszteletben tartásának és meg nem támadásának szándéka mellett rögzítette, hogy amennyiben valamelyikük egy harmadik országgal háborúba lép, a másik nem avatkozik be és semleges marad. A szerződés titkos záradéka rögzítette a szerződők között Európa északkeleti és déli részeinek érdekszférák szerinti felosztását.
 

[popup][/popup]