Moszkva: enyhe ítélet a gyilkos neonáciknak

Írta: TransIndex - Rovat: Hírek - lapszemle

A bűncselekmények súlyához képest viszonylag enyhe büntetésre, háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélte a moszkvai városi bíróság hétfőn egy fiatalkorú moszkvai bőrfejű banda tagjait egyebek között több fajüldöző indíttatású gyilkosság, több gyilkossági kísérlet, több rendbeli súlyos testi sértés és a nemzetiségek közötti gyűlölet szításának vádjával.

Forrás: TransIndex

 

A banda 13 tagja közül a tettek végrehajtása idején – tavaly augusztus 28. és október 20. között – 12 kiskorú volt, s közülük többen ma is fiatalkorúak. Nem csupán kegyetlenül gyilkolták baseballütőkkel és késsel a “nem szláv küllemű” embereket, hanem mindezt videóra vették és kitették az egyik orosz társasági internet portálra.

A legsúlyosabb ítéletet – tíz év börtönben letöltendő szabadságvesztést – Ivan Kolinyicsenkóra mérte ki a bíróság, a többi vádlott négy év hat hónap és kilenc év közötti, javító-nevelő táborban letöltendő büntetést kapott. Az ügyész 5-22 év szabadságvesztést kért a vádlottakra.

A fiatalok az utolsó szó jogán megbánást tanúsítottak és bocsánatot kértek az áldozatok hozzátartozóitól. Amikor azonban az ítélet kihirdetése után kivezették őket a teremből, rokonaikat és barátaikat meglátva azt kiabálták (a hitleri nácikat idézve): “Új mennyországot építünk, Sieg Heil!”.

Az Oroszországi Zsidó Közösségek Szövetsége túl enyhének minősítette az ítéletet. “Amennyiben ilyen cselekményekre ennyi súlyosbító körülmény mellett ilyen enyhe ítéletet szabnak ki, akkor a külső megfigyelőben az a benyomás alakulhat ki, hogy a bíró számára a nemzeti és fajgyűlölet enyhítő körülménynek számít a gyilkosságok megítélésében. Ha a törvény teljes szigorával ítélkeztek volna, az elítéltek aligha mertek volna Sieg Heilt kiáltani” – mondta Boruh Gorin, a szövetség közönségkapcsolatokkal foglalkozó osztályának vezetője újságírók előtt.

Az orosz sajtó gyakran sürgeti a szigorúbb fellépést a fajüldöző fiatalok ellen: csak az év első három hónapjában 37 embert öltek meg ilyen alapon, de a hatóságok egészen a legutóbbi időkig még azt is tagadták, hogy létezne szervezett bőrfejű mozgalom.
 

[popup][/popup]