A szlovákok egységesen képesek elítélni a zsidózást

Írta: 168 Óra - Rovat: Hírek - lapszemle

Kedden Szlovákiában kedden több helyen emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól, a szlovák közjogi méltóságok pedig elhatárolódtak az antiszemita megnyilvánulásoktól, miután Stefan Harabin igazságügyi miniszter zsidózásnak minősülő kijelentéseit hétfőn szóvá tette a B’nai B’rith zsidó civil szervezet. 

Forrás: 168 Óra

 

Harabin a múlt héten a leváltását célzó ellenzéki indítvány parlamenti vitájában az indítványt jegyző Daniel Lipsic zsidó őseire utaló megjegyzést tett. Stefan Harabint kedden a pozsonyi törvényhozás – kellő szavazat híján – nem tudta bocsánatkérésre kötelezni.

Az elhangzottak ellen szlovákiai értelmiségiek is nyilatkozatban emelték fel a szavukat és mutattak rá a politikusok szájából elhangzó gyűlöletbeszéd veszélyeire, egyszersmind arra, hogy a szélsőséges erők ezt bíztatásnak veszik. Felszólították a három közjogi méltóságot, hogy egyként határolódjanak el Harabin zsidóellenességétől és Ján Slota magyarellenes gyűlölködésétől.

Az egyik aláíró, Martin Bútora volt washingtoni szlovák nagykövet az értelmiségiek felhívását mintegy “sürgető emlékeztetőként” kedden megküldte a TASR hírügynökségnek, mire Robert Fico miniszterelnök szóvivője, Silvia Glendová a hírügynökségnek azt mondta, hogy a kormányfő igenis “nyomatékosan elhatárolódott Harabin és Lipsic szavaitól”. A Slota-kijelentésektől való elhatárolódás igényét a szóvivő figyelmen kívül hagyta. A kormányfő pártjának (Smer SD) szóvivője, Jana Benková ugyanitt úgy nyilatkozott, hogy az értelmiségiek jegyezte dokumentum alatti nevek láttán “sem az erőnket, sem az időnket nem fecséreljük a szöveg kommentálására”.

Néhány órával korábban Fico Zólyomban (Zvolen) egy Holokauszt-emlékmű alapkövének letételekor kijelentette: a holokauszt tagadása Szlovákiában örök időkre bűncselekmény, az ezt tiltó törvény pedig hatályban marad, mert nélküle “különféle félbolondok gyűlölethullámának adnánk teret”. Harabinra utalva azt mondta: “Megengedhetetlen, hogy a szlovák parlamentben bárki olyasmit mondjon, ami antiszemitizmustól, vagy gyűlölködéstől bűzlene”.

Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes kedden – az MTI pozsonyi irodájának is megküldött – nyilatkozatban elutasította “az intolerancia minden lehetséges megnyilvánulását”. “Nekünk demokratáknak országainkban együtt és egyhangúlag kell határozottan nemet kiáltanunk minden elfajzott eszmére”. Pavol Paska házelnök szintén nyilatkozatban emelt szót az antiszemitizmus ellen, és “a szlovák történelem legsötétebb napjainak” nevezte azt, amit a II. világháború alatt fennállt szlovák fasiszta csatlósállam vezetői elkövettek, hetvenezer zsidót küldve a haláltáborokba.
 

[popup][/popup]