Primo Levi díjat kap Heller Ágnes

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Heller Agnes
Heller Ágnes filozófusnak ítélte oda a Primo Levi 2012 nemzetközi díjat a holokausztot túlélő íróról elnevezett olaszországi Primo Levi Kulturális Központ, mely az elismerést vasárnap, Genovában adja át.

Heller Ágnes “szabad és bátor magatartást tanúsít a hatalommal szemben; állandó elkötelezettségével arra emlékeztet, hogy a demokráciát védeni és tanítani kell, mivel a demokrácia épülete semmi máson nem alapszik” – közölte az ANSA hírügynökség a genovai székhelyű Primo Levi Kulturális Központ (centroprimolevi.it) indoklását.

Az auschwitzi haláltábort túlélő, 1987-ben elhunyt íróról elnevezett, a zsidó kultúra terjesztésében elkötelezett kulturális központ 1992 óta ítéli oda a nemzetközi Primo Levi díjat, melyet azoknak ad át, akik a központ közleménye szerint “erkölcsi, lelki és polgári elkötelezettséggel hozzájárultak a békéhez és az igazsághoz egy előítéletektől, rasszizmustól és intoleranciától mentes világért, Primo Levi életének és műveinek szellemében”.
A díjat az utóbbi húsz évben megkapta többek között Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, Willy Brandt Nobel-békedíjas német szociáldemokrata politikus, Lea Rabin, a meggyilkolt izraeli miniszterelnök, Jichak Rabin özvegye, Simon Peresz izraeli államfő, Carlo Azeglio Ciampi volt olasz államfő, Carla Del Ponte, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék volt főügyésze, Steven Spielberg amerikai filmrendező, Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség vezetője. Tavalyelőtt Simone Veil francia politikus, tavaly pedig Andrzej Wajda lengyel filmrendező kapta a kitüntetést. 
Az AdnKronos olasz hírügynökség szerint Heller “a magyar kultúra és a kortárs filozófiai gondolkodás jelképes képviselője”. 

 

[popup][/popup]