4700 négyzetméteres lesz Abbasz luxuspalotája

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Mahmúd Abbász palesztin elnök 13 millió dolláros luxusrezidencia építtetését tervezi Rámalláh mellett

Mahmúd Abbász_forrás_asbarezcom

– így értesült a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja pénteken.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) irányítása alá tartozó Palesztin Fejlesztési Tanács honlapján található előirányzat szerint két év alatt húznák fel a lenyűgöző palotát a palesztin pénzügyminisztérium által kiutalt pénzekből, noha megépítését sokan bírálják, mert a Palesztin Hatóság súlyos pénzügyi és gazdasági nehézségekkel küzd.

Két helikopter-leszállóhely is lenne a Szurda nevű rámalláhi elővárosba tervezett épületegyüttesben, amely 6,6 hold nagyságú területen helyezkedne el. Az elnöki vendégpalota 4700 négyzetmétert foglalna el, az elnöki hivatal és az őrök számára pedig egy 4000 négyzetméteres épület nyújtana fedelet.

Márciusban a Ciszjordániában székelő palesztin kormány rendkívüli költségvetést szavazott meg, miután nem érkezett meg a múlt októberben különböző országok által odaígért 5,4 milliárd dollárnyi segély jelentős része.

Érzékenyen érintette a palesztin költségvetést az is, hogy Izrael az év elején befagyasztotta a Palesztin Hatóság részére beszedett vámbevételek átutalását, válaszul a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz benyújtott csatlakozási kérelemre. Április óta Izrael ismét átutalja Rámalláhnak a vámból őket megillető pénzeket, s ebből fedezni tudják az állami alkalmazottak bérét.

Mindazonáltal nemcsak Rámalláhban készülnek nagyszabású tervek, Izrael is új luxusrezidencia építését tervezi Benjámin Netanjahu miniszterelnök számára. Az izraeli kormány által 2014 májusában megszavazott elképzelés várhatóan 188 millió dollárjába (mintegy 52 milliárd forintjába) kerül majd az izraeli adófizetőknek.

 

[popup][/popup]