Horogkereszteket és rasszista feliratokat festettek egy francia iskola falaira

Írta: Népszava - Rovat: Hírek - lapszemle

Negyven horogkeresztet és rasszista jellegű feliratokat festettek ismeretlenek csütörtökre virradó éjjel egy dél-franciaországi általános iskola falaira.

Forrás: Népszava

 

Christian Nique, a dél-franciaországi közoktatási körzet rektorának tájékoztatása szerint “Halál az arabokra”, “Fuck islam” és “W.P.” (White power = fehér hatalom) feliratokkal festették tele Agde egyik iskolája udvarának és lépcsőházának falait, ajtóit. A helyszínre látogató oktatási vezető közel negyven, különböző méretű fekete horogkeresztet is talált a falakon. Köztük van, amelyik nagyobb, mint egy méter. Az iskolában egyéb rongálások is történtek.

A rektor közleményében “rasszista és xenofób, fasiszta jellegű súlyos agresszióról” beszél, valamint mély megdöbbenését fejezte ki, amiért oktatási intézményben ilyen jellegű cselekményre sor került. Xavier Darcos oktatási miniszter szintén a leghatározottabban elítélte “ezt a rasszista, antiszemita és xenofób jellegű vandalizmust”. A miniszter feljelentést tett és azt kérte, hogy a nyomozást a lehető leggyorsabban folytassa le a rendőrség annak érdekében, hogy ennek a “súlyos cselekménynek az elkövetőit azonosítsák és a legszigorúbban megbüntessék”.

Az épületben nincs biztonsági kamera, a riasztó pedig nem szólalt meg, így az első vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy az elkövetők átmásztak az intézmény kerítésén.

Az iskola négyszáz tanulójának érkezését reggel úgy szervezték meg, hogy a gyermekek ne lássák a feliratokat, majd mindenkit hazaküldtek és a tanítás elmaradt. A rongálásokat a nap folyamán helyreállították, és pénteken már megtartják az órákat.

Az iskola vezetősége szerint elképzelhetetlen, hogy a tanulók között kell keresni az elkövetőket. “Problémamentes intézményről van szó, a gyerekek között nincsen rasszista diszkrimináció, nagyon jó a hangulat közöttük. Szerdán rendben megkezdődött a tanév, semmilyen feszültség nem volt, semmi nem utalt arra, hogy ilyen dolog van készülőben” – jelentette ki Annie Brondy igazgatóhelyettes.

 

[popup][/popup]