Egyelőre nyugodtan alhatnak a kuruc.info szerkesztői

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyar hatóságok és politikusok arra hivatkoznak, hogy azért nem tudnak érdemben fellépni a kuruc.info ellen, mert amerikai szerveren működik. A gyűlöletportált bejegyző amerikás magyar pedig tagadja, hogy ismerné az oldal tulajdonosát. Az atv.hu ugyanakkor beszélt azzal az emberrel, akin keresztül az illetékesek könnyűszerrel eljuthatnak a tulajdonos(ok)hoz és a szerkesztőkhöz. Ha akarnak.

Egyértelműen megdőlt az a kormányzati érvelés, miszerint a Jobbik-közeli, neonáci kuruc.info hírportál ellen azért nem lehet fellépni, mert az Egyesült Államokban működő szerverről üzemel. Korábban a magyarországi antiszemitizmus miatt aggódó amerikai kongresszusi tagok levelére Orbán Viktor miniszterelnök egyenesen azt válaszolta, hogy a kuruc.info “a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült”, így az amerikaiak tehetnének legtöbbet azért, hogy a honi antiszemitizmus visszaszoruljon. A válaszlevélben Orbán – minimum – „téved”, hiszen a hírportál valóban amerikai szerverekről működik, ám ez nem jelenti azt, hogy maga a szerkesztőség, illetve az álnéven író munkatársak is ott lennének.

Nagy Attila, a kulcsfigura

Ha viszont nem ott működik, akkor a hatóságok viszonylag egyszerűen és gyorsan a nyomára bukkanhatnának – ezt bizonyította be kétséget kizáróan az atv.hu nyáron megjelent oknyomozó cikke. Mint részletesen leírtuk, a kuruc.info hirdetésszervezését egy jászapáti cég, a Unified Quality Kft., egészen pontosan annak ügyvezetője, Nagy Attila – a helyi Jobbik tagja – intézi. Egy álnéven megrendelt és annak rendje és módja szerint meg is jelent hirdetés díjának befizetése után Nagy Attila cége állított ki áfás számlát, a pénzt pedig egy nap alatt eljuttatta a kuruc.info szerkesztőségéhez. Mindez azért fontos, mert bizonyítja, hogy a jobbikos vállalkozó nem külföldre küldte a hirdetési összeget – ebben az esetben ugyanis az utalás több napba telt volna. Tehát a kuruc.info szerkesztősége Magyarországon működik.

Tanúként igazat kell mondania

A hatóságoknak nem telne különösebben nagy erőfeszítésbe, hogy kiderítsék, kinek utalta tovább a pénzt Nagy. Sőt, amennyiben a kuruc.infón elkövetett bűncselekmények – személyes adatok nyilvánosságra hozatala, vérdíjak kitűzése, holokauszttagadás, stb. – gyanúja kapcsán nyomozás indulna, a férfit tanúként lehetne meghallgatni, hiszen fontos információkkal rendelkezik a honlap működtetőivel kapcsolatban. Tanúként pedig nem csak köteles vallomást tenni, de igazmondásra is kötelezi a törvény. Nagy Attila egyébként lapun kérdésre, miszerint igaz-e, hogy a kuruc.infót valóban Novák Előd és társai (Molnár Balázs és Kürk Roland) irányítják, azt válaszolta: „Ezek a feltételezések messze állnak a valóságtól”. Ez a válasz azt jelenti, hogy Nagy ismeri a valóságot.

Nováknak a Kuruc.info ad erőt

A Jobbik belső ügyeire rálátással bíró informátoraink – a párt egyik korábbi elnökségi tagja illetve megyei vezetője – szerint ugyanakkor egyértelmű, hogy a semmilyen szakpolitikai területhez nem értő Novák Előd pártbeli hatalmát a kuruc.info biztosítja. A pártban nyílt titok, hogy ő áll a neonáci portál mögött, és tény, hogy az alelnök parlamenti felszólalásaiban is többször reklámozta a lapot. A Jobbikban úgy félnek a kuruc.infótól, mint a tűztől, mert sokan olvassák, ráadásul a legfanatikusabb szélsőjobbosok. Senki nem szeretné ott meglátni a saját címét és telefonszámát. Informátoraink szerint sok jobbikost, illetve a Jobbikhoz közel álló embert is tett már tönkre kurucos cikk: Kiss Róbert azért kényszerült lemondani a Gárda főkapitányságáról, mert a kuruc.info megjelentetett egy videót, amin a szeretőjével csókolózik, noha családos ember; és a Jobbik-képviselő, Barikád-főszerkesztő Pörzse Sándor lakhatási ügyét is a Novákhoz közel álló portál leleplezte le – Pörzse a cikk után hetekig „nem tért magához”.

Sok kérdés, kevés válasz

A kuruc.infó hirdetésszervezőjét leleplező cikkünkben megjelent információk kapcsán kérdésekkel fordultunk a hatóságokhoz, kormányzati szervekhez, a kormányszóvivőhöz, valamint politikusokhoz is.

A kormány részéről mindössze a Belügyminisztérium válaszolt levelünkre. Mint írták: „Nem a szerver leállítását tekintjük fő célnak, hiszen számos olyan számítástechnikai megoldás ismert, melynek alkalmazásával egy szerver leállítása önmagában nem eredményezi azt, hogy az azon tárolt tartalomhoz történő hozzáférés ellehetetlenül. Az Alkotmányvédelmi Hivatal és a rendőrség a rendelkezésükre álló eszközök teljes körű, törvényes alkalmazásával képes felderíteni és azonosítani a törvénysértéseket elkövető személyeket, amit eddig is megtett, és ez után is meg fog tenni.” Ismételt kérdésünkre, miszerint zajlik-e nyomozás a kuruc.info ellen, illetve az eddigi feljelentéseknek mi lett a sorsa, azt a választ kaptuk, hogy „a témában sajnos – a kuruc.info elleni fellépés sikere érdekében – további információt nem tudunk adni”.

„Nehézségbe ütközik”

Megkeresésünkre válaszolt a Budapesti Rendőr-főkapitányság, illetve az Országos Rendőr-főkapitányság is. Előbbinél – mint a válaszból kiderült – nem értették teljes egészében, hogy az általunk közölt információk miért számítanak nóvumnak. Mint írták, a Gazdaságvédelmi Főosztály korábban több esetben indított büntetőeljárást a kuruc.infóval kapcsolatban, ám „a nyomozások során megállapítást nyert, hogy a vizsgált, bejegyzett proxy-k mindegyike egy amerikai szerverre mutat”. Innen pedig már csak egy lépés volt azzal hárítani az ügyet, hogy a joghatóság, illetve konkrét személyre vonatkozó alapos gyanú megállapításához szükséges adatok hiányában a nyomozások felfüggesztésre kerültek.

Az ORFK-tól szintén általánosságban megfogalmazott válasz érkezett. Közölték: a visszaélés személyes adattal, valamint a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása tényállások megvalósulása esetén a rendőrség hivatalból köteles eljárni, büntetőeljárást kezdeményezni, ezért „évek óta zajlanak nyomozások az illetékes rendőri szerveknél”.

„A kuruc.info hírportál szerkesztőgárdájának azonosítása valóban nehézségekbe ütközik, ugyanakkor a rendőrség már eddig is számos nyomozást folytatott ez ügyben és természetesen minden új információt ellenőrizni fognak továbbra is kollégáink” – utaltak cikkünkre a válaszlevélben, ugyanakkor ők sem hagyták ki a lehetőséget, hogy a fontosságát vesztő szerverkérdéssel előhozakodjanak: „jelenleg a két ország eltérő jogértelmezése miatt az Egyesült Államokban nem indulhat eljárás az oldal üzemeltetői ellen”.

„Nehézkes ügy”

Molnár Zsolt, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának szocialista elnöke válaszában hangsúlyozta, hogy „a kuruc.info tevékenysége minket is rendkívüli mértékben aggaszt. Ami a site-on történik, az messzemenőkig kimutat a jogállamból, amit demonstrál, teljességgel elfogadhatatlan, megérthetetlen”. A következőkben ugyanakkor részletesen elmagyarázza, hogy „a kuruc.info lekapcsoltatása egyfelől az amerikai domainszabályok, másrészt jogi környezet miatt nehézkes”.

Hozzátette: a fenyegetés és a “vérdíj-ügy” olyan konkrét kapaszkodó, amely már alap az eljáráshoz. „Jelenleg Magyarországon ez alapján van is ügyészségi eljárás, amely már nem csak szólásszabadságot, hanem életellenes fenyegetést érint, vagyis a jogi megítélése is más. Ilyen ügyben már sokkal több lehetősége van a nyomozószerveknek, és biztos vagyok benne, hogy minden rendelkezésre álló információt fel fognak használni, így azt is, amit az atv.hu is megszerzett” – fogalmazott a politikus, megjegyezve, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság felügyeleti szerv, sem nyomozati jogköre, sem utasítási jogköre nincs, amit tenni tud, az a beszámoltatás.

Ennek megfelelően ígéretet tett arra, hogy a parlamenti ülésszak kezdetekor, azonnal kérvényezni fogom a megfelelő szervek beszámolóját a nyomozás állásáról. „Bízom abban, hogy mielőbb nyilvánosságra hozható információhalmaz áll össze, ami túlmutat a gyanún, és nem csak sejtés, de bírósági keretek között bizonyítható állítás lesz” – fogalmazott Molnár Zsolt.


A hirdetésszervező
Nagy Attila, a kuruc.info tulajdonosainak-üzemeltetőinek munkatársa 27 éves, Jászapáti lakos. A Jobbik-közeli gyűlöletportálon megjelenő hirdetésekért cserébe ő ír számlát, még pedig az általa vezetett – honlapján hangsúlyozottan 100 százalékban magyar tulajdonú, mégis idegen nevű - Unified Quality Kft. nevében. Honlapja szerint a cég szerteágazó tevékenységet folytat, úgy tűnik, szolgáltatások közvetítésével foglalkozik a rendezvényszervezéstől a vagyonvédelemig. Nagy Attila az iwiw-en tagja többek között a JOBBIK Magyarországért Mozgalom, a Jászapáti Jobbik, a Nemzeti Radikálisok Keresztény-Nemzeti-Jobbik, a MAGYAR VAGYOK ÉS BÜSZKE RÁ, valamint a Vedd a Magyart! elnevezésű kluboknak.
[popup][/popup]