Fallikus tárgyakkal temetkeztek a történelem előtti Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Héber Egyetem ásatásain, Izrael északi részén egy különleges sírtárgyakkal eltemetett személyre bukkantak, akit i.e. 8500-6750 között helyezhettek végső nyugalomra.

Forrás: Múlt-kor

 

A tízszer legalább húsz méteres, fallal megerősített területre a Kfar HaHoresh-nél folytatott munkálatok során bukkantak rá. A régészek szerint a názáreti dombok között található neolitikus lelőhely a közeli falvak helyi vallási és kultikus központja lehetett. Nigel Goring-Morris, a Héber Egyetem Régészeti Intézete és egyben a helyi ásatások vezetője szerint a mostani lelet idén már a sokadik jelentős felfedezésük.

A helyszínen eddig 65 temetkezést tártak fel, és azok igencsak furcsa demográfiai profilt mutatnak: nagyon sok fiatal felnőttet találni a sírokban. A sírok igencsak változatosak: az L-alakú épületekhez igazítva akadnak magányos, de vannak többszörös temetkezések is, sőt az egyik helyen később újrarendezték a maradványokat.

A legjelentősebb egy 40 éves férfi sírja, ahol az eltemetettet a túlvilágra egy sarló, és tengeri kagylók kísérték. Az utóbbiak a kiterjedt kereskedelmi útvonalakra is rávilágítanak, hiszen azok a Mediterráneum más térségeiből származnak. A férfi mellé több szimbolikus tárgyat is helyeztek, és igen különös, hogy a közelben egy egész eltemetett marhacsordát is találtak a kutatók.

A korban a termékenységi szimbólumok a legtöbbször a női nemiszerveket ábrázolják, így igen furcsa, hogy Kfar HaHoresh esetében csak fallikus szimbólumokat találtak, amelyek egyikét a fal alapjaiba építették be. A helyszínen előkerült egzotikus ásványok közül a malachit a Holt-tenger déli részéről, míg az obszidián Anatólia közepéről származik, és előkerült egy Ciprusról vagy Szíria északi részéről származó balta is. Mindezek a térség intenzív rituális szertartásaira utalnak.
 

[popup][/popup]