KÁNYÁDI SÁNDOR és SZÁNTÓ T. GÁBOR dedikálnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Zsidó Nyári Fesztivál Budapest
Gozsdu-udvar (Király utca 13.)

 

szeptember 2, vasárnap, 15 óra

Kanyadi Szanto
Kányádi Sándor dedikálja Volt egyszer egy kis zsidó (CD-s változatban is) c. könyvét

Kányádi Sándor hangján, Jánosi Andrea rajzaival kerül közelebb a mai olvasóhoz a múlt század viharaiban eltűnt erdélyi jiddis népköltészet néha csipkelődő, ravasz, játékos, máskor szerelmes vagy szívszorongató világa.
 
A könyv CD-melléklete a már több kiadást megélt, klasszikusnak számító Volt egyszer volt egy kis zsidó lemez, melyen a Gryllus testvérek és Szalóki Ági muzsikája teszi feledhetetlen élménnyé az erdélyi jiddis népköltészet remekeit.

Szántó T. Gábor dedikálja A szabadulás íze (Koinónia Kiadó) és az Édeshármas (L’Harmattan Kiadó) c. könyveit

“Kinek a nyelve ez/ melyet számba adtatok?/ kinek a nyelve ez/ melyen szólnom kell veletek?/ e nyelven magamról nem szólhatok nem kiálthatok” – írja Szántó T. Gábor A szabadulás íze c. kötete egyik versében, mely emblematikus tömörségében és sokértelműségében költészetének valamennyi dimenzióját magába sűríti.
 
Megannyi konfliktus: a civilizáció és az ösztönök viaskodása, a huszadik századi traumák személyiségünkbe ivódó, kínos emléke, a diaszpóra- és kisebbségi sors is eszünkbe juthat.
 
Ez a sokszólamúság jellemzi a kötet verseit, melyek az érzékiség, a szerelem, a vallás, az individuális és a népi lét, az elnyomás, az idegenség, a nemzedéki konfliktusok és az összemberi halandó sors egymásba játszó témáit vonultatják fel és a kifejezés korlátjait feszegetik.

Szeretettel várjuk a szerzőkkel való találkozásra!

[popup][/popup]