Veszélyben a zsidó negyed

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Az egykori pesti zsidó negyedben folytatódhat a régi épületek lebontása és a helyükre újak építése, miután a Fidesz és az MSZP képviselői egyetértésben megszavazták a múlt csütörtökön a fővárosi közgyűlésben a Belső-Erzsébetvárosra vonatkozó rehabilitációs szabályozási tervet, amely ellen mind a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, mind a városvédő civil szervezetek tiltakoztak.

Forrás: HVG

 

Az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre és az MSZP-s Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesek által beadott, a fővárosi főépítész szakmai véleményét is tartalmazó elutasító javaslatra mindössze hat szabaddemokrata szavazat érkezett, míg a zsidó negyed bontásáért elsősorban felelősnek tartott, befektetőket védő Hunvald György VII. kerületi polgármester tervezetét a teljes szocialista frakció, valamint Pokorni Zoltán kivételével minden Fidesz-képviselő támogatta.

Az UNESCO tavaly ősszel Budapesten vizsgálódó szakértőjének jelentése nyomán 2009. február 1-jéig a világörökségi bizottság beszámolót vár a magyar államtól arról, mit tett az egykori zsidó negyed értékeinek megóvásáért.
 

[popup][/popup]