A Zsidó Egyetem rektora egyelőre kivár

Írta: Czene Gábor / Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

Rendőrségi eljárás is indult Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány vezetőjének érettségije miatt, ennek eredményét várja a rektor. Újságcikk alapján nem intézkedhet – írja a Népszabadság.

Schőner Alfréd

Schőner Alfréd rektor kivár

“Schőner Alfréd, a zsidó egyetem rektora a rendőrségi eljárás eredményétől teszi függővé, hogy az egyetemi tanács elé terjeszti-e Gordon Gábor diplomájának ügyét. Ahogyan arról beszámoltunk: Az Élet Menete Alapítvány vezetője elismerte,szabálytalanul szerezte érettségijét. Bejelentése után megerősítették kuratóriumi elnöki tisztségében.

A Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) közgyűlése tavasszal váratlanul leváltotta Feldmájer Péter elnököt. Feldmájer úgy nyilatkozott, az ellene indított támadások hátterében „egy diplomabotrányba keveredett alapítványi vezető” áll, akit lemondásra szólított fel. Feldmájer nevet nem említett, de több mint valószínű: Gordon Gáborra gondolt.

Gordon Gábor múlt hét péntekre rendkívüli, kibővített kuratóriumi ülést hívott össze. Bejelentette, szabálytalan körülmények közt szerezte az érettségijét, s bizalmi szavazást kért. A kuratórium elfogadta bocsánatkérését, majd megerősítette tisztségében. Az ülés után Gordon lapunknak elmondta, 18 éves koráig versenyszerűen birkózott, ifjúsági válogatott volt. Pályafutását Izraelben próbálta folytatni, de fél év múlva hazajött. A kilencvenes évek elején „valós teljesítmény nélkül”, kapcsolatait felhasználva jutott az érettségi papírokhoz. Utólag nagyon sajnálja, ami történt. Hozzátette, hogy az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen minden teljesen szabályosan zajlott: a rektor döntésére bízza, ezek után megtarthatja-e a diplomáját.

A kép meglehetősen homályos. Lettek volna még kérdéseink, de az alapítványi elnök egyéb részletet nem kívánt elárulni. „Először és utoljára” beszélt a témáról, szeretné végérvényesen lezárni a „közel húszéves, jogilag régen elévült esetet”. Megtisztelőnek nevezte, hogy a kuratórium tagjai bizalmat szavaztak neki.

Az üggyel foglalkozó korábbi cikkünkben többek között Heisler András, a Mazsihisz mostani elnökének neve is szerepelt. A félreértések elkerülése végett Heisler hangsúlyozta: másokhoz hasonlóan meghívott vendégként volt jelen Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi ülésén, de – mivel nem tisztségviselő és nem kuratóriumi tag – a szavazáson nem vett részt. Annak ellenére sem, hogy Gordon Gábor kifejezetten kérte erre. Heisler megjegyezte: őket baráti beszélgetésre hívták, a vendégek a helyszínen szembesültek azzal, hogy rendkívüli kuratóriumi ülésen vesznek részt. A Mazsihisz – folytatta Heisler – a jövőben is támogatni fogja az alapítványt, de a szervezet belső életét érintő kérdésekben nem akar állást foglalni. Ugyanakkor felidézett egy régebbi esetet. A kétezres évek közepén, amikor először volt a Mazsihisz elnöke, egyik legtehetségesebb és legjobb munkatársáról kiderült, hogy pénzért vette a diplomáját. Fájó szívvel, de azonnal megvált tőle: úgy érezte, a Mazsihisz tekintélyének megőrzése ezt követeli.

A Szombat folyóirat internetes oldala közben arra hívta fel a figyelmet, hogy Az Élet Menete Alapítvány kuratóriuma mindössze három emberből áll, közülük az egyik Gordon Gábor. A másik két kuratóriumi tag a Mazsihisznél dolgozó Bandi László és a szociálpolitikus végzettségű Répás Róbert. Kérdésünkre Répás közölte: a rendkívüli kuratóriumi ülésen Gordon Gábor – érintettség okán – nem szavazott, Bandi László és ő erősítette meg tisztségében az elnököt. Tehát Gordon Gábornak az a megfogalmazása, hogy a kuratórium tagjai „kivétel nélkül bizalmat szavaztak” neki, praktikusan két voksot jelent.”

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]