Az aleppói ostrom a szíriai erőszak tetőpontja

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A szíriai kormánycsapatok Aleppó ellen indított támadása a másként gondolkodókkal szembeni, több hónapja tartó brutális fellépés tetőpontját jelenti az Amnesty International szerint.
szír felkelők

A londoni székhelyű, nemzetközi emberjogi szervezet szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánycsapatok, illetve az Aszad-rezsimhez hű milíciák tüntetőket gyilkolnak meg. A katonák a békés szemlélőket és a gyermekeket sem kímélik, a sebesülteket pedig üldözik. A kínzások mindennapossá váltak. Az ellenzéki tiltakozásokra a rezsim brutális és kíméletlen erőszakkal reagált – állították a jelentésben, amely a szervezet saját kutatásain alapul.

Nem sokkal korábban ugyanakkor egy olyan, az interneten közzétett videofelvétel látott napvilágot, amely arról számolt be, hogy a szíriai lázadók kivégezték Bassár el-Aszad elnök több hívét az ostromlott Aleppó városában.

A YouTube videomegosztó portálon kedden megjelent felvételen jól látható, amint fegyveres lázadók a damaszkuszi rezsimmel szembenálló Szabad Szíriai Hadsereget éltetik, majd egy Aszad elnökhöz közelálló törzs foglyul ejtett tagjait kivégzik.

A Szíria egyik legnagyobb városának számító Aleppóban a kormánycsapatok néhány napja indítottak offenzívát annak érdekében, hogy a lázadókat kiszorítsák a stratégiailag fontos kereskedővárosból.

[popup][/popup]