Romney kiáll Izrael mellett

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Mitt Romney egyik közeli munkatársa szerint az amerikai republikánusok elnökjelöltje támogatná Izraelt, ha a zsidó állam úgy döntene, hogy katonai erőt kell bevetnie, így akadályozva meg, hogy Irán nukleáris fegyvert állítson elő.

„Ha Izraelnek cselekednie kellene azért, hogy megakadályozza Iránt e képesség megszerzésében, a kormányzó tiszteletben tartaná a döntést” – mondta Dan Senor, Romney nemzetbiztonsági tanácsadója az elnökjelöltet az izraeli látogatásra elkísérő újságíróknak. Romney szombaton érkezett Jeruzsálembe, és ma találkozott az izraeli vezetőkkel.Romney NetanjahuMitt Romney és Benjamin Netanjahu

Romney szerint Obama aláásta Izrael biztonságát és zsidó állam ellenségeit erősítette. A várakozások szerint Romney Izraelben beszédet fog mondani amiben azt is elfogadhatatlannak fogja minősíteni, ha Iránnak csak „képessége” lesz az atomfegyverek legyártására, és nem csak az atomfegyver meglétét tekinti kritikus pontnak.

A republikánus jelölt szerint kívánatos lenne elkerülni a katonai összecsapást, de nem szabad eleve feladni a beavatkozás tervét. Romney szerint ez a legjobb módja annak, hogy az iráni vezetőket egy békés megoldás felé „tereljék”. A Romneyhoz közeli források szerint az elnökjelölt osztja azok félelmeit, akik szerint az „arab tavasz” után könnyen egy „iszlamista tél” következhet, ha nem lesznek sikeresek a politikai átmenetek a régióban.

Vasárnap a Háárec című izraeli lap azt írta, hogy Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója tájékoztatta Benjámin Netanjahut arról az amerikai tervről, miszerint csapást mérnek Iránra, amennyiben diplomáciai úton nem lehet rábírni Teheránt katonai célú nukleáris programjának beszüntetésére. Megfigyelők szerint a Netanjahunak adott tájékoztatás éppen azt szolgálta, hogy eltántorítsa Izraelt egy saját, Irán elleni katonai csapástól.

Romneyval való találkozója után Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hangsúlyozta: fontos a szankciókkal kísért “erőteljes és hiteles katonai fenyegetés”, amellyel esély van a helyzet megváltoztatására. Egyszersmind megismételte, hogy a szankciók és a diplomácia eddig jottányit sem kényszerítette meghátrálásra az iráni atomprogramot.

Saul Mofaz, az ellenzéki jobbközép Kadima párt vezetője szóvivője szerint azt közölte Mitt Romney-vel, hogy “a katonai fellépés ideje még nem jött el”. A politikus a szankciók szigorítását és a nemzetközi közösség egyeztetett fellépését szorgalmazta, mert “egy atomhatalommá váló Irán nemzetközi veszélyforrás”.

[popup][/popup]