Hende Csaba: Meg kell élnünk és tapasztalnunk az összetartozást

Írta: kormany.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A huszadik század borzalmai után különösen fontos, hogy újra és újra felmutassuk azokat a pontokat, amelyek összekapcsolnak minket zsidó honfitársainkkal – mondta „A magyarországi zsidóság az 1848-49. évi forradalomban és szabadságharcban” című tudományos konferencia megnyitóján Hende Csaba honvédelmi miniszter április 20-án, Budapesten.

1848-49. a magyar történelem legnagyobb fordulópontja, egy hatalmas vállalkozás, amelynek célja a nemzet néppel történő egybeforrasztása volt, illetve a szabadság kiterjesztése mindenki számára – mondta megnyitó beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter. „Ez a változás a zsidóság egyrészről kirekesztett, másrészről elzárkózott életmódját is megváltoztatta és új távlatokat nyitott a közösség előtt.

A forradalom és szabadságharc egyszersmind a Magyar Honvédség születését is jelentette, amely abból a felismerésből származott, hogy a közös szabadságot közösen kell megvédenünk, és ez minden polgár kötelessége és feladata. Ez tette 1848-49-et történelmünk egyik legszebb és legizgalmasabb fejezetévé, amelyre társadalmi helyzettől, világszemlélettől, politikai meggyőződéstől függetlenül minden magyar büszke, hiszen ezekben a hónapokban új nemzet született meg a régiből – fogalmazott Hende Csaba.

A miniszter leszögezte: a zsidóság az 1848-49-es szabadságharc idején is hozzátette a magáét a haza fegyveres védelméhez, majd fiai ott harcoltak első világháborúban, többek között székely hadosztály soraiban is, az ezeréves határok védelmében. Utalt a Kozma utcai zsidó temető első világháborús hősi parcellájának folyamatban lévő felújítására is. „A zsidóság vezetőivel együtt fontosnak tartottuk, hogy azt a hozzájárulást, hősies helytállást, amit a magyar nép többi fiával egyetemben, velük egy sorban és azonos kötelességet teljesítve az első világháború poklában tanúsított a magyar zsidóság, méltó megbecsülésben részesítsük. Ugyanúgy, ahogy a mai napot az 1848-49-ben helyt állt zsidó nemzettársaink emlékének szenteljük”- mondta Hende Csaba. Hangsúlyozta: „ezek az emberek mind közénk tartoztak, velünk együtt fizették meg a szabadság árát, és ezt sosem felejthetjük el nekik”.

A miniszter kiemelte: a történelem megismerése azért fontos, hogy el tudjuk dönteni, mi lényeges és mi lényegtelen. „Vajon megeshetett-e volna velünk a soá tragédiája és szégyene, ha a nemzet minden egyes polgára ismeri, mi és hogyan történt ezekkel a fiúkkal, akik a nemzet zászlaja alatt, a nemzetért harcolva adták oda az életüket?”- tette fel a kérdést Hende Csaba. „És vajon elhangozhatna-e a mai magyar parlamentben a vérvád gyalázatos szava, ha a magukat nagy magyar hazafiként megjelölők egyáltalán tudnák, mekkora véráldozatot hozott a magyar hazáért a magyar zsidóság?”

Hende Csaba megköszönte mindazok munkáját, akik kutatják múltunkat, őrzik a történelmi, köztük az 1848-49-es hagyományokat és ezen belül a zsidóság 1848-49-es hagyományait. „Különösen így, a rettenetes 20. század elmúltával újra és újra fel kell mutatnunk azokat a pontokat, amelyek összekapcsolnak minket”- mondta Hende Csaba. Mivel volt, van és lesz is közös életünk, ezért összetartozunk, így meg kell élnünk és tapasztalnunk ezt az összetartozást: ennek érdekében mindenki tehet, ha mással nem, azzal, hogy megismeri a történelmet. A régi történetek megismerése nélkül ugyanis nem tudhatjuk meg, honnan jövünk, hol vagyunk és hová megyünk – zárta megnyitó beszédét a honvédelmi miniszter.

A konferenciát a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében a Honvéd Kulturális Központban tartják.
 

forrás: kormany.hu

[popup][/popup]