Izraeli nagykövet: Elfogadhatatlan a jobbikos képviselő nyilatkozata

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Ilan Mór, Izrael budapesti nagykövete szerint minden demokratikus erőnek és a társadalomnak nyilvánvalóvá kell tennie, hogy nem tolerálják az olyan nyilatkozatokat, mint amilyet Baráth Zsolt (Jobbik) országgyűlési képviselő tett kedden a Parlamentben.

A diplomata csütörtökön úgy nyilatkozott, a Jobbik Izrael, a zsidók, a romák, Európa és a demokrácia elleni párt, és sajnálatos, hogy “egy demokratikus országban, mint Magyarország, vannak olyanok, akik így gondolkodnak és viselkednek”. A magyar kormány harcol az ilyen szélsőséges megnyilvánulások ellen, de a Jobbik már eddig is túl sok hasonló nyilatkozatot tett” – fogalmazott. Hozzátette: az embereknek nemet kell mondaniuk, ki kell jelenteniük, hogy “ami sok, az sok”.

Azzal kapcsolatban, hogy a parlamenti pártok tiltakozásukat fejezték ki Baráth Zsolt felszólalása kapcsán, a nagykövet azt mondta, a demokratikus jobb- és baloldali pártok pontosan azt tették, ami elvárható volt tőlük, “nem többet és nem kevesebbet”.

Baráth Zsolt (Jobbik) kedden napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg. A képviselő a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott: a tiszaeszlári lányt “zsidók ölhették meg” 1882-ben, ám ezt az igazságszolgáltatás “igyekezett elkendőzni”, így az eljáró bíró “külső nyomásra kénytelen volt” felmentő ítélet hozni. A képviselő feltehetően egy 2008-ban, a Lelkiismeret ’88 szervezet megemlékezésén elhangzott beszédet használt fel megszólalásához.

Fónagy János államtitkár a felszólalásra reagálva azt közölte: a Jobbik ezzel “oda sorolta magát, ahova sokan gondolják”, hogy tartozik. Mint mondta, a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, továbbá mindazoknak, akik őt megtapsolták, számolniuk kell a magyar társadalom és a világ ítéletével.
 

[popup][/popup]