A jiddis világ emlékezete

Írta: Kultúra - Rovat: Hírek - lapszemle

Menachem Kipnis egyike volt a második világháború előtti lengyelországi zsidó kulturális élet legismertebb alakjainak. Nemcsak énekesként szerzett nevet, de folklór kutatásai máig nélkülözhetetlenek a jiddis világ megismeréséhez.

 

Forrás: Kultúra

 

Menachem Kipnis Uszomirben született 1878-ban, családjából számos hászid rabbi és kántor (házán) származott. Nyolcévesen mindkét szülőjét elvesztette, bátyja, a helyi zsinagóga házánja nevelte fel, aki bevette őt az imákat kísérő gyermekkórusba. Zenei tanulmányait Abraham Ber Birnboim kezei alatt kezdte meg. 1902 és 1918 között már a varsói Opera kórusában énekelt.
 
Kipnis 1912 és 1932 között bejárta Lengyelországot, Németországot és Franciaországot, és feleségével közös fellépéseiken – előadásokkal tarkított koncertek formájában – bemutatták az általuk gyűjtött zsidó énekeket. Ezeket 1918-ban 60 Folkslider, 1923-ban 80 Folkslider, majd az összgyűjteményt 1931-ben 140 Folkslider címmel jelentette meg.
 
Lengyelországi utazásai során rengeteg fényképet készített. Ezek – hasonlóan a zenei és színházi témájú esszéihez és humoreszkjeihez – a jiddis és lengyel nyelvű sajtóban jelentek meg. Levelezett a New York-i Forwards folyóirattal, a neves napilapban ugyancsak bemutatták a képeit. A Zsidó Írók Szövetségében is részt vevő, valamint a Zsidó Népzenei Társaság, a Zsidó Zenei Intézet és a Zsidó Szimfonikus Zenekar megalapításánál is ott bábáskodó Kipnis 1942-ben agyvérzésben halt meg.
 
Gazdag zenei és népművészeti gyűjteménye, kéziratai és fotónegatívjai megsemmisültek. Csupán az Egyesült Államokba már korábban elküldött fényképek másolatai maradtak meg. A Nagydiófa utca 30-32. szám alatt található Austeria Könyvesboltban azon képeiről készült nagyítások láthatók, amelyek a New York-i YIVO Intézet archívumából kerültek elő. Hátoldalukon az alkotó kézírásával írt kommentárokat és leírásokat olvashatunk.

 

[popup][/popup]