Civilek tiltakoztak a Móricka szerkesztősége előtt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Angyalnak öltözött civilek tiltakoztak a Móricka című vicclap budapesti szerkesztősége előtt kedden a lap múlt heti számában megjelent cigányellenes képregény közlése miatt.
 

Forrás: Független Hír Tv

 

A magát az Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalom akciócsoportjának és angyalkommandónak nevező csoport híres cigány származású személyiségek – többi közt Papp Laci, Szécsi Pál, Domján Edit, Cinka Panna -, valamint Gandhi nevében fejezte ki tiltakozását. Jelképesen kisöpörték a szerkesztőség előtti teret, és megmosták a vicclap főszerkesztőjét jelképező bábu száját, hogy megtisztítsák a csúnya beszédtől. Az esemény egyik résztvevője elmondta: szerintük a Mórickában közzétett képregény kimeríti az uszítás és a gyűlöletbeszéd fogalmát.

A tiltakozók megpróbáltak bejutni a szerkesztőségbe is, a lap munkatársa azonban kaputelefonon azt közölte, csak kamerák nélkül mehetnének be az épületbe.

A szervezet honlapján az olvasható, hogy az angyalkommandó békés eszközökkel küzd minden, valamely kisebbséget ért igazságtalanság, megalázó kirekesztés és a megfélemlítés bármilyen formája ellen.

A hvg.hu múlt hét csütörtökön adta hírül, hogy cigányellenes képregénnyel jelent meg a vicclap legújabb száma. A negyvenötezer példányszámban megjelenő lap megújulását nagyméretű plakátokkal is hirdetik országszerte. A plakátokon a “harcsabajuszú, fülbevalós, lófogú cigányként” ábrázolt tücsök baseballütőkkel támad a közterhek alatt sínylődő hangyára. A képregény verses szövegében a “szapora, segélyeket elivó, élősködő, részeges, bűnöző, gyilkolászó” tücsök trágár szavakkal támad a szorgos hangyára: összeveri, megbecsteleníti és kirabolja. A trágár szöveget obszcén rajzok illusztrálják, melyek a roma tücsköket többi között perverz szexuális pózokban ábrázolják. A verses “mese” egyetértően utal a Magyar Gárda alakulására, majd azzal a tanulsággal végződik: “Ne hagyd, hogy két Tücsök is/ Jusson egy Hangyára!”

A képregényből vett cigányellenes karikatúra plakátja sok újságosstandon átható szerte az országban. Szakmai szervezetek és szakemberek példa nélkülinek tartják a történteket. Az újság főszerkesztője szerint azonban a képregény “még elmegy” – írta a hvg.hu portál.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága múlt hét pénteken kizárta tagjai sorából a Móricka főszerkesztőjét, Szűcs Alfrédot.

[popup][/popup]