40 éve hunyt el Ángel Sanz Briz spanyol embermentő

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ángel Sanz Briz a második világháború alatt – amikor Spanyolország hivatalosan semleges volt – ügyvivőként szolgált Budapesten. Amikor 1944-ben elkezdődtek a magyarországi deportálások, sok üldözött zsidó embernek spanyol útlevelet biztosított: kezdetben azoknak, akik azt állították, hogy szefárd származásúak, hamarosan viszont mindenkinek. 

Több mint 5000 embert mentett meg, amiért megkapta a a Jad Vasem Intézet  Világ Igaza elismerést.

Sanz-Briz 1942-ben kapott ügyvivői beosztást a budapesti spanyol nagykövetségen. Magyarország ugyan a tengelyhatalmak közé tartozott, de – a nácik által megszállt Európa államaitól eltérően – ekkor még nem tett intézkedéseket a zsidók kiirtására. Diplomáciai munkája mindaddig nyugodtan zajlott, amíg 1944 tavaszán, Magyarország német megszállása után, meg nem kezdték a zsidók gettókba zárását, és Adolf Eichmann Budapestre nem érkezett, hogy a helyszínen felügyelje a mintegy 750 000 magyar zsidó deportálását.

A spanyol diplomata eleinte a Magyarországon élő spanyol származású szefárd zsidókat igyekezett megmenteni, de ahogy a borzalmak fokozódtak, a kör egyre bővült, végül több mint 5500 ember köszönhette neki az életét.

Mazsihisz.hu

Címkék:Ángel Sanz Briz, embermentés

[popup][/popup]