KDNP: nem a Mazsihisz az egyetlen zsidó szervezet Magyarországon

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

A jövő egyházpolitikájáról és a Barankovics Alapítványon belül megalakult izraelita műhelyről is szó volt Semjén Zsoltnak, a KDNP elnökének és Zoltai Gusztávnak, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának a napokban megtartott informális találkozóján – tájékoztatta az MTI-t a párt szóvivője.

Forrás: STOP

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kezdeményezésére a napokban tárgyalt Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke és Zoltai Gusztáv a Mazsihisz ügyvezető igazgatója – mondta Halász Zsuzsa, megerősítve a Magyar Hírlap információját a találkozóról. Közölte: a találkozón a jövő egyházpolitikájáról volt szó.

A szóvivő közölte: Semjén Zsolt egyértelművé tette Zoltai Gusztáv számára, hogy ha más összetételű kormány lesz Magyarországon, akkor az egyházpolitika alakításában a legfontosabb partnernek tekintik majd a Mazsihisz-t. Ugyanakkor – jegyezte meg Halász Zsuzsa – a KDNP elnöke azt is világossá tette: tudomásul kell vennie a Mazsihisz-nek, hogy vannak más zsidó szervezetek is Magyarországon – így az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, az ortodox és a reform irányzatok -, akiknek a jövőben nagyobb szerepet kell kapniuk.

Halász Zsuzsa tájékoztatása szerint Semjén Zsolt és Zoltai Gusztáv szót váltott a Barankovics Alapítványon belül megalakult izraelita műhelyről is, amelyet – a szóvivő szerint – a Mazsihisz ügyvezető igazgatója pozitív dolognak tartott.

Semjén Zsolt az idén februárban jelentette be, hogy izraelita műhely alakult a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) politikai alapítványa, a Barankovics István Alapítvány keretében. A KDNP elnöke akkor azt mondta: a műhely teológiai értelmezésekkel, egyházpolitikával nem foglalkozik, ugyanakkor társadalomfilozófiai természetű kérdésekben, mint a család vagy a drogfogyasztás, állást foglal.

A Semjén-Zoltai-találkozón a KDNP-elnök azt kezdeményezte a Magyar Hírlap értesülése szerint, hogy tisztázzák az elmúlt években a Mazsihisz vezetése által a polgári oldalt ért folyamatos heves támadásokat, és azok hátterét. A jobboldal ezt nehezményezte, arra utalva, hogy az Orbán-kormány számos intézkedést hozott a magyar zsidóság javára.

A Magyar Hírlap a találkozóról azt is megtudta, hogy a megbeszélésen Zoltai Gusztáv együttműködéséről biztosította Semjén Zsoltot, és ígéretet tett arra, hogy a jobboldali pártok felé több gesztust is tesznek a közeljövőben.

 

[popup][/popup]