Ukrán nacionalisták miatt tiltakoznak az orosz zsidók

Írta: Forrás: Múlt-Kor - Rovat: Hírek - lapszemle

Az orosz zsidó közösség hétfőn tiltakozott amiatt, hogy Viktor Juscsenko ukrán elnök felavatott egy képtárat, ahol Roman Suhevics ukrán nacionalista portréja is látható.
 

Forrás: Múlt-Kor

 

Az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (FEOR) arra reagált, hogy szombaton megnyitottak Kijevben egy híres emberek arcképeit bemutató galériát, s a képek között van Roman Suhevicsnek, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) egyik vezetőjének a képmása is. Suhevics 1943-tól 1950-ig a szovjethatalom ellen harcolt Nyugat-Ukrajnában.

Suhevics egy tavaly kiadott bélyegen
A FEOR közvetetten szorgalmazta, hogy elemezzék, milyen kapcsolatokat ápoltak az UPA harcosai a nácikkal, s milyen szerepet játszottak a zsidók kiirtásában, mert mindezek nélkül “kultuszuk a politikai bátorságnak és a történelem józan értékelésének a hiányáról tanúskodik.”

Lengyelország és Oroszország a mai napig zsidók elleni atrocitások elkövetésével vádolja a Ukrán Felkelő Hadsereget. Az UPA elutasítja azt a szovjet történészi megállapítást, amely szerint több más nacionalista mozgalomhoz hasonlóan együttműködtek volna a nácikkal. Kitartanak amellett, hogy az első időben üdvözölték ugyan a Szovjetuniót lerohanó németek érkezését, de utána gyorsan hadat üzentek nekik.

Juscsenko elnök több alkalommal szorgalmazta az egykori nacionalista harcosok és a Vörös Hadsereg ukrajnai veteránjainak megbékélését.

 

[popup][/popup]