Öngyilkos merénylő lesz, akárki meglássa

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Újabb súlyos dokumentumfilm bemutatására készül az HBO. Az élet mindennél fontosabb (február 16. 23:10) egy négyhónapos palesztin kisfiú, Mohammed Abu-Mustafa története, aki egy ritka, immunhiányos betegségben szenved. 

 

Az élet mindennél fontosabb

Csontvelő-átültetés nélkül nem sok ideje van hátra, a transzplantációra viszont csak egy jól felszerelt izraeli kórházban lenne lehetőség

azéletmmindennélfontosabb_12_02_05.jpg

A palesztin és izraeli orvosok a fiú megmentése érdekében képesek felülemelkedni a gyűlölködésen. A közösség azonban már nem ilyen elfogadó, Mohammed Gázában élő anyját, Raidát folyamatosan támadják az ismerősei, amiért zsidó orvosokra és donorokra bízza fia sorsát.

A vallási kérdésekben egyébként igen fanatikus nő úgy véli, bármi áron meg kell mentenie fia életét, aki felnőve akár öngyilkos merénylőként szolgálhatja az arab nép ügyét. Véleményét az orvosok és az izraeli filmkészítő előtt sem titkolja, ami a szereplőknek komoly dilemmát okoz: érdemes-e megmenteniük olyasvalaki életét, aki később ellenük fordulhat?

A filmet rendező Shlomi Eldart elsőre olyannyira megrázta az édesanya kijelentése, hogy azon nyomban be is fejezte a forgatást – hosszas gondolkodás után döntött csak úgy, hogy folytatja filmjét, és a kisfiú történetén keresztül valós látleletet próbál adni az arab-izraeli konfliktusról.

A kritikák szerint ez sikerült is neki, a New York Times állandó szerzője, Thomas Friedman például azt javasolta olvasóinak, hogy mindenképpen nézzék meg a dokumentumfilmet, ha igazán meg akarják érteni a gázai övezetben zajló eseményeket.
 

[popup][/popup]