30 rendőr sérült meg Tel Avivban az eritreai tüntetőkkel vívott utcai harcokban

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

30 rendőr sérült meg szombaton Tel Avivban az eritreai menedékkérők saját kormányuk elleni tüntetésén zajló zavargások során, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A tüntetők kövekkel és deszkákkal dobálták meg a rendőröket, akik a tömegoszlató eszközök mellett bevetették a lovasságot, és lövéseket adtak, le mert féltették az életüket. Ezenkívül a rendbontók rendőrautókat, üzleteket rongáltak meg az utca mentén, sőt egy klubot is felgyújtottak.

A tüntetők közül 39-et letartóztattak, Jáákov ‘Kobi’ Sabtáj rendőrfőkapitány helyzetértékelést végez a városban. Két rendőr állapota súlyos. 80 tüntető is megsérült, 11-et lőtt sebekkel szállítottak kórházba, közülük négy állapota súlyos.

,,Szörnyű látvány. Két éve figyelmeztetünk arra, hogy Dél-Tel-Avivban elveszették az irányítást” – nyilatkozta a Kan-nak Liran, a zavargásokban megrongált bár tulajdonosa. ,,Betörések, lopások vannak és drogosok lézengenek itt – és ez senkit nem érdekel.”

A rendőrség közleménye: ,,Jelenleg a rendőrség és a határrendészet nagy erőkkel lépnek fel az erőszakos rendbontók ellen. A tüntetők Illegális demonstrációt hirdettek, és a rendőrség utasítást adott a HaMasger utca kiürítésére, de a rendőrök utasítására nem hallgató törvénysértők köveket, deszkákat, kezdtek dobálni, és vandál módon viselkedtek, többek között felgyújtottak egy klubot és nagy károkat okoztak a rendőrségi járművekben.”

Egy magas rangú rendőrtiszt azt nyilatkozta a Haaretz hírportálnak, hogy bár számítottak némi erőszakra, a rendőrök nem voltak felkészülve ilyen intenzitású zavargásokra.

,,Nagyon meglepett minket az erőszak mértéke, az a fajta jelenet, amilyeneket csak Júdea és Szamáriában látni” – mondta.

ujkelet.live

 

[popup][/popup]