Messze van még az Irán elleni katonai támadás Izrael szerint

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szerdán egy rádióinterjúban
elmondta: nemzetközi lépéseket tesznek annak érdekében, hogy lelassítsák
Irán nukleáris programját, és „messze van még” az a döntés, hogy Izrael
katonai csapást mérjen Iránra.
 

 

forrás:atv.hu / The Jerusalem Post

 

Amikor újságírók arról kérdezték Barakot, hogy mit ért pontosan a „messze” alatt: heteket, vagy hónapokat, Barak azt válaszolta: „Nem szeretnék becslésekbe bocsátkozni. Az bizonyos, hogy nem sürgős. Nem akarom, hogy úgy utaljanak rá, mintha már holnap megtörténhetne.”

Barak azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok tisztában van Izrael terveivel, annak ellenére, hogy Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke decemberben úgy nyilatkozott, hogy a zsidó állam nagy valószínűséggel nem fogja tájékoztatni az Államokat a csapást megelőzően. Barak szerint ezzel a megjegyzéssel Izraelre akartak nyomást helyezni, hogy ne támadja meg Iránt.

Dempsey a héten ismét találkozik Barakkal Izraelben, és találgatásokra ad okot, hogy vajon ezzel Washington ismét nyomást helyez-e Izraelre, hogy késleltesse Teheránnal szemben tervezett lépéseit. Egy novemberi interjúban Dempsey elismerte, hogy Izrael és az USA különbözőképpen kívánná kezelni Irán nukleáris fegyverkezésével kialakult helyzetet.
 

[popup][/popup]