Hull a makói zsinagóga vakolata

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Makó – Ismét fel kellene újítani az éppen tíz esztendeje átadott makói
ortodox zsinagógát, erre azonban aligha lesz pénz. Az amúgy páratlan
építészeti műremekként is számon tartott emlékhely látogatottsága –
talán az elszomorító küllem miatt is – csökkenőben van.

 

 

forrás:delmagyar.hu

 

A makói ortodox zsinagóga fala felvizesedik, vakolata hullik, pedig tíz esztendeje csak, hogy felújították. Mint annak idején megírtuk, az évtizedek alatt szinte teljesen romossá vált épületre közel 80 milliót költöttek – néhol teljes faldarabokat kellett újraépíteni. Az 1895-ben közadakozásból épült, romantikus stílusú ortodox zsinagóga azóta emlékhely; a városból és környékéről közel ötezer zsidót deportáltak, közülük több mint ezren estek a vészkorszak áldozatául. De nem csak izraeliták keresik fel: páratlan kulturális és építészeti értéke is van, Magyarország második legnagyobb ortodox zsinagógája. Az épület előtt lévő tér egyébként megkapta a legendás hírű, a zsidók körében máig nagy tiszteletnek örvendő Vorhand Mózes rabbi nevét.

A zsinagógára nemcsak azért férne rá az újabb felújítás, mert annak idején nem volt mindenben alapos a kivitelezés, de azért is, mert az azóta eltelt egy évtized alatt semmiféle állagmegóvásra, karbantartásra nem került itt sor. Tulajdonosát, a Mazsihiszt (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) már évekkel ezelőtt is kerestük azzal a kérdéssel, tudnak-e valamit tenni, hogy a helyzet változzon, de azt a választ kaptuk: a szűkös költségvetésből inkább azokat a zsinagógákat igyekeznek rendben tartani, amelyekhez működő hitközség is tartozik. Makón ilyen nincs. A zsinagóga ügyeit intéző ügyvéd, Báron Zsuzsanna most ugyanezt erősítette meg lapunknak.

Az első évben kétezren keresték fel

A makói zsinagóga épülete zárva van – aki meg szeretné tekinteni, a közelben lakó lokálpatrióta, Ecsédi Marcell segítségét kérje. A városból elszármazott zsidókon kívül, akik az Eötvös utcában vendégházat is kialakítottak maguknak, diákcsoportok, busszal érkező turisták is felkeresik. Igaz, utóbbiak manapság kevesebben, pedig a megnyitást követő első esztendőben jó kétezren látogatták meg.
 

[popup][/popup]