Izrael nem szállít haditechnikát Törökországnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mint ismert, Törökország és Izrael viszonya az elmúlt két évben
jelentősen megromlott. Ennek legfőbb oka az a tavaly május 31-i eset,
amikor kilenc török állampolgár vesztette életét egy izraeli kommandós
akció során.

 

 

forrás:honvedelem.hu    

   

A nemzetközi szinten is nagy port kavart kommandós akcióra akkor került sor, mikor egy hajó át akarta törni a Gázai övezet blokádját. Azóta a két állam hazarendelte nagyköveteit, lemondták a közös hadgyakorlatokat, és a török légtér lezárult az izraeli katonai repülőgépek előtt.

Másfél évvel ez eset után úgy tűnik, hogy Törökország és Izrael még mindig nem békélt meg egymással: december 22-én az izraeli Védelmi Minisztérium hivatalos levélben értesített két helyi hadiipari vállalatot, hogy megszüntették azokat a kiviteli engedélyeket, amik az általuk a török fél számára átadni szándékozott technológiára vonatkoztak – magyarán törölték az üzletet. A védelmi tárca közleménye szerint az Izrael Aerospace Industries és az Elbit Systems ezáltal összesen 141 millió dollár értékű szerződésről kénytelen lemondani.

Az említett vállalatok még 2009-ben kötöttek szerződést a török Aselsan-nal. Egészen pontosan az IAI lokátorokkal foglalkozó Elta részegysége, illetve az Elbit Systems Elop részlege – ami felderítő berendezéseket fejleszt és gyárt – érintett az ügyben. Előbbi szintetikus apertúrájú radart tartalmazó, utóbbi pedig optikai alapú, nagy hatótávolságú felderítőrendszert (Lorops – long-range oblique photography system) kellett volna, hogy szállítson a török légierő Lockheed Martin F-16C/D Fighting Falcon vadászbombázói számára.

Ankara egyelőre nem kommentálta az engedélyek törlését.

 

[popup][/popup]