Svédországi megemlékezések Wallenbergről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Svédország nemzetközi vándorkiállítással, bélyegkibocsátással,
szemináriumokkal és könyvekkel emlékszik meg a több tízezer magyar zsidó
életét megmentő Raoul Wallenberg születésének századik évfordulójáról.
Svédországi megemlékezések Wallenbergről

 

forrás:metropol.hu

 

Svédországi megemlékezések Wallenbergről

Raoul Wallenbergre emlékeztek a Holokauszt Emlékközpontban

Stockholmban már kedden megnyílt egy fényképkiállítás, amelyet jövőre bemutatnak Magyarországon, Németországban, Oroszországban, Izraelben, az Egyesült Államokban és Kanadában is. A bélyegeket májusban bocsátják ki.

Az 1912. augusztus 4-én született Raoul Wallenberg 1944-ben a budapesti svéd nagykövetség titkáraként több ezer, egyes források szerint 20 ezer ember életét mentette meg közvetlenül azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket, és ő tántorította el a megszálló német erőket attól, hogy lemészárolják a fővárosi gettó mintegy 70 ezer lakóját. A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, a további sorsa felől nagy a bizonytalanság. A szovjet hatóságok állítása szerint 1947-ben börtönben halt meg, de egyes források tudni vélik, hogy még évekkel később is fogolyként élt.

Carl Bildt svéd külügyminiszter egy keddi megemlékező beszédében a svédek büszkeségének nevezte Wallenberget azért, amit másokért tett. Hozzátette azonban, hogy szégyent is kell érezni amiatt, amit őérte nem tettek meg.
A szervezők közölték, hogy az emlékév során kutató szemináriumokat is rendeznek, és tervbe vették négy új könyv kiadását az életéről.
 

[popup][/popup]