Európa elvesztette lelkét?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Lord Jonathan Sacks főrabbi nyilatkozata a pápával való találkozóról
XVI. Benedek hétfőn délelőtt fogadta Jonathan Sacks-ot, a Brit
Nemzetközösség Egyesült Zsidó Kongregációinak főrabbiját. A délután
folyamán előadást tartott a Pápai Gergely Egyetemen „Európa elvesztette
lelkét?” címmel.

 

 

forrás: mazsihisz.hu

 

A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva felidézte a Szentatya apostoli látogatását az Egyesült Királyságba, amikor a nem keresztény felekezetek képviselőinek találkozóján köszöntötte a pápát. Nagyon megható pillanatként élte meg. XVI. Benedek a kapcsolatok elmélyítésének szándékáról értekezett vele. A főrabbi előrelépésként értékelte ezt a látogatást.

A hétfő délelőtti pápai audienciáról szólva hangsúlyozta: aggodalmunknak adtunk hangot mindketten Európa lelkületével kapcsolatban. Zsidó-keresztény alapokra épült ugyanis a kontinens, ahogy a piacgazdaság is. A szakértők csodálkoznak azon a tényen, hogy Kína, amely sokkal fejlettebb volt a Nyugatnál a XV. századig és számos találmányt sokkal előbb létrehozott, mint a Nyugat, még sem tudott kialakítani egy piacgazdaságot vagy egy demokratikus társadalmat, illetve nem ment végbe egy ipari forradalom az országban. Számos szakértő véleménye megegyezik abban, hogy a Nyugat és Kína közötti különbség éppen a zsidó-keresztény örökséggel magyarázható.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a különböző vallások híveinek egyre többet kell-e küzdeni jogaikért, hogy részt vegyenek a közvitákban, Sacks főrabbi megállapította: a zsidó közösség nem érzi magát peremre szorítottnak. Egyre többen járnak a zsinagógába, egyre több szülő szeretné gyermekeit zsidó iskolákba küldeni. Növekszik az a benyomás, hogy valami hiányzik a laikus kultúrából, miszerint az vagyok, aki költ és vásárol, ahelyett, aki valójában vagyok. A szülők elkezdték hangoztatni: „Nem ezt akarjuk a gyermekeinknek. Szeretnénk, ha gyermekeink megismerkednének egy ősibb és szélesebb körű örökséggel”.

Jonathan Sacks főrabbi sokat írt a spirituális értékek elvesztése és a jelenlegi gazdasági válság közötti kapcsolatról. Álláspontja szerint a hitnek a modern világban nincs ugyan hatalma, de nagy befolyása van. Ma a politika a hatalomra összpontosít. A politikusok és a vallási vezetők teljesen eltérő univerzumokban élnek. Számos politikus erős vallási hittel rendelkezik, de nehéz pontosan tudni, hogyan teremtsen kapcsolatot a két aspektus között. Azért jött el a pápához, mert azt gondolja, fontos lenne, hogy a zsidó és a keresztény véleményt meghallgassák az emberek. Nem kellene alulértékelni befolyásukat.

Ez nagyon világos volt a pápa nagy-britanniai látogatása során egy évvel ezelőtt. Mindenkit meglepett a tény, hogy ilyen nagy érdeklődést keltett. Mindenki egy nagyon udvarias és lelki embert látott a Szentatyában, egy valódi szentet. Ez nagyon erős hatást eredményezett. Igaz tehát, hogy a vallás nem része a politikai arénának, de én örülök ennek. Nem kell politikai hatalomra törekednünk – fogalmazott Jonathan Sacks főrabbi. Inkább az emberekhez akarunk szólni, amikor arra gondolnak: Milyen választ akarok adni az élet értelmére? Milyen értékrendszert akarok adni a gyermekeimnek? – zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Jonathan Sacks, a Brit Nemzetközösség Egyesült Zsidó Kongregációinak főrabbija a pápai audienciát követően.
 
 

[popup][/popup]