A rabbik nem értenek a webhez (?)

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Úgy tűnik, a magyarok nagyon sok régi weboldalt ismernek: olvasóink
korábbi felhívásunkra több száz, dizájnjában vagy tartalmában hosszú
évek óta érintetlen weboldalt küldtek be. Volt, aki 1997-es, saját
amigás oldalát mutatta be nekünk, kaptunk vonatokkal, focival,
küzdősporttal, tudományokkal foglalkozó lapokat, de akadt például
porszívóügynök-honlap is. Néhányan pedig saját kollégájukat állították
volna pellengérre.

 

forrás: index.hu

 

Korábbi cikkünkben virtuális régiweblap-gyűjteményünk bővítéséhez olvasónk segítségét kértük, a beküldött url-ekből nyitjuk meg most a lenti tárlatot. Kicsit enyhítettünk a szabályokon: múzeumunkba bekerültek olyan weboldalak is, amelyek tartalmukat tekintve frissültek, de a dizájn évtizedekkel korábbi, vagy már akkor is elavultnak számító állapotokat tükröztek. Viszont kihagytuk a szándékosan ronda, például az animgif gyönyörűségeit bemutató oldalakat, hiszen ezzel a témával már foglalkoztunk, sőt külön címlapunk is készült animált képekkel.

A nagy olvasói aktivitás és terjedelmi korlátok miatt nem minden beküldött oldalt tudunk megjeleníteni az Index Webmúzeum második tárlatán – csak a legjobbakat, amelyek igazán magukon hordozzák a web letűnt korszakainak egy-egy jellegzetességét. A legérdekesebb honlapokat és a legjobb kommentárokat külön kiemeltük, a többiek a cikkbe szúrt galériában kaptak helyet.

Egyetemek és humorbombák

Olvasóink közül többen viccelődtek velünk: a webmúzeumba ajánlották az indavideo.hu-t, sőt, magát az Indexet is, de volt olyan, akitől saját emailcímemet kaptam vissza. Érdekes, hogy az egyetemek környékéről nagyon sok oldal érkezett – úgy tűnik, hogy a professzorok, tanszékek általában inkább a tartalomra koncentrálnak a felesleges cicoma helyett. A prímet ebben a kategóriában Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem vitte, amely egyben a legtöbbször beküldött weblap címét is magáénak tudhatja. Álljon itt négy beküldői kommentár.

    Szégyen, de igaz: a www.or-zse.hu ugyan szinte naponta frissül, mégis olyan, amilyen, asszem illik ide.

    Ajánlom az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem honlapját, annak ellenére néz ki így, hogy frissítik és használják! Első alkalommal, amikor megláttam, úgy éreztem, 15 évet repültem vissza az időben…

    A 134 éves Rabbiképző honlapja is kb. annyinak néz ki: http://rabbi.hu/

    Ebben különösen vicces, hogy Európa egyetlen zsidó egyetemének a honlapja minden látszat ellenére egy ma is működő, szerkesztett „portál”.

Nem csak a rabbiképző egyetemi oldala tartozik az őskövületek közé. Többször megkaptuk például a BME Webprogramozással foglalkozó weboldalát is. A helyzet különösen ironikus, az oldalon szinte minden olyan elem megtalálható, amitől ma falra másznak a programozók. A slusszpoén, hogy akárcsak előző áldozatunkat, ezt a weboldalt is használják: a meghirdetett tárgyhoz idén is fel volt tüntetve mint autentikus forrás.

Nem marad ki a dicső sorból az ELTE sem: a Természettudományi Kar Tanulmányi Osztálya is múltidéző. Az alábbi kommentárral kaptuk:

    Az alábbi honlapot ajánlom figyelmükbe, nem tudom mikor készült, de az biztos hogy nem mostanában. Annyiban érdekes, hogy a tartalmat rendszeresen frissítik, és több ezer hallgató használja ma is nap mint nap. Ez az oldal pedig nem más, mint Magyarország legrégebbi egyetemének és Magyarország legnagyobb természettudományi karának tanulmányi osztályának honlapja.

Háborús veteránok

Tamás honlapja a dél-szláv háború bombázásai közepette készült.

    [..] döbbennetemre elérhető még: http://solair.eunet.rs/~cstamas/
    Utolsó frissítés: 1999. 06. 21. Eredetileg .yu domain (Jugoszlávia hivatalos címe) alatt volt. Tehát átélt egy domain váltást (.yu – .rs)! További érdekessége, hogy a NATO bombázások alatt készült (utolsó frissités 11 nappal a vége utan). Iszonyú áramkimaradások voltak (grafit bombákkal nyomták a szerb áramszolgáltatót), de amikor volt áram kefélgettem. Áramszünetben meg ittunk 😀

Igazi különlegességet kaptunk Robitól, aki a magyar internet hajnalán két itthon készült kultuszfilm weblapját készítette.

    1997-ben a Datanet webstúdióban, a szervezésem alatt készült el talán az első, magyar filmhez kapcsolodó weblap, a Miniszter félrelép hivatalos oldala. Ezt követte ’98-ban a Zimmer Feri.

Furcsa év lehetett 1998, olyan weboldalt is kaptunk, amely az akkor internet szerkezetét tükrözi az utókornak. Jó tudni, például, hogy minden nógrádi lakos igényelhetett ingyenes emailcímet. Információink szerint a lapot lelkes webszakik készítették ingyen, nem pedig pályázati pénzen.

    Az én kedvenc őskövületem a www.nograd.net. Nagy része 1998-ban frissült utoljára. Akkor valami pályázaton pénzt nyert a Nógrád megye az internet „terjesztésére”, és minden Nógrád megyei lakos igényelhetett ingyenesen email címet. Az email cím dialupon keresztül volt használható. Ezen a betárcsázós vonalon egyéb tartalmak is elérhetőek voltak (például a MEK, a Magyar Elektronikus Könyvtár) de nem a teljes internet. Erre utal a fejlécben még látható, de már nem kattintható ingyenes zóna gomb.

Szurkolók, hősemberek és kollégák

A felhívásra elsőként érkezett be a az első katonai olimpiai játékok weboldala ’95-ből. Még a Netscape weboldalszerkesztőjével készítették, ennek megfelelő a külleme is. Többen beküldték a hosember.hu-t is, amely a maga idejében az egyik legjobb webes játéknak számított az interneten. Ezeket a lapokat, és még sok másikat összegyűjtöttük az alábbi galériában – kattintson, és élvezze a kilencvenes évek digitális művészetét!
 

[popup][/popup]