Gingrich szerint nincsenek is palesztinok

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az iowai Des Moinesben tartott sajtótájékoztatóján Newt Gingrich közölte
a sajtó munkatársaival, hogy teljes mellszélességgel támogatja az
Izrael és a palesztinok közötti békekötést, a két-államos megoldást is,
azonban nem vonja vissza szombati, nagy port kavaró kijelentését, mely
szerint a palesztin nép a valóságban nem létezik, csak a fantázia
szüleménye.

 

 

forrás:kitekinto.hu

 

A politikus szerint jelenleg a békéről teljesen felesleges vitatkozni, hiszen a palesztinok nem tesznek az ügy érdekében semmit. „Az elnök a békefolyamatról beszél, miközben a Hamasz rakétákkal lövi Izraelt. Hát ha egy szomszédos ország megtámadna minket, mégis hogy a pokolba lenne az elképzelhető, hogy utána egyszerűen leülünk velük egy tárgyalóasztalhoz?” – tette fel a kérdést Gingrich egy veteránok számára rendezett fórumon Des Moinesben, közvetlenül azelőtt, hogy részt vett volna egy országosan sugárzott televíziós vitában hat másik riválisával, akikkel a jelöltségért küzd.

A közvélemény-kutatások szerint Gingrich vezeti a republikánus elnökjelöltségért folytatott küzdelmet, azonban azt még nem tudni, hogy szombati nyilatkozata mennyiben befolyásolta népszerűségét. Riválisai természetesen azonnal támadásba lendültek és felszólították, hogy tartózkodjon az ehhez hasonló agresszív kijelentésektől.

A felvételek tanúsága szerint a politikus a Jewish Channelnek adott szombati interjújában a palesztinokat „kitalált” népnek nevezte. „Emlékezzenek csak, Palesztin állam a történelem során soha nem létezett, az Ottomán Birodalom része volt. Úgy gondolom, hogy a palesztinokat csak kitalálták, hiszen ők valójában arabok és történelmileg is az arab közösség részei”.
Gingrich még aznap délután igyekezett tisztázni a helyzetét, mondván, hogy ő támogatja a békemegállapodást Izrael és a palesztinok között, sőt a későbbiekben a szuverén Palesztin Állam megteremtését is.

Szombaton palesztin tisztviselők dühödten reagáltak Gingrich szavaira, a republikánus politikus uszítását pusztán olcsó trükknek tartják, mellyel megpróbálja megkaparintani a „zsidó szavazatokat”. Későbbi, kissé kozmetikázott nyilatkozatai sem igazán csillapították le a felhördülő palesztinokat.
 

[popup][/popup]