Az izraeliek szerint Obama

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ronthatják Washington és Jeruzsálem kapcsolatát a francia és amerikai
elnök izraeli miniszterelnökkel kapcsolatos sértő megjegyzései, amelyek
egy bekapcsolva felejtett mikrofon révén jutottak a média tudomására. Az
izraeli miniszterelnöki hivatal nem kommentálta az esetet, izraeli
képviselők szerint azonban Sarkozy és Obama leleplezték magukat.

 

 

forrás: atv.hu / Jerusalem Post 

 

Ahogy arról már beszámoltunk, kellemetlen közjátéknak voltak fültanúi az újságírók Cannes-ban, miután Nicolas Sarkozy francia elnök sajtóértesülések szerint azt mondta Barack Obama amerikai elnöknek, hogy „ki nem állhatja” Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, és úgy vélte, hogy az izraeli kormányfő egy „hazug”. A véletlen „baleset” a Jerusalem Post szerint egy izraeli politikus csípős válaszban annyit fűzött hozzá Sarkozy megjegyzéséhez, hogy: „hallania kellene, miket mond róla Merkel”. Az izraeli miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium nem kommentálta az esetet, és az izraeli Jerusalem Postnak nyilatkozó hivatalos személyek – a figyelmet a beszélgetésről elterelve – a francia-izraeli kapcsolatokat próbálták a fókuszba helyezni –  a lap szerint sikertelenül.

Míg azonban Sarkozy megjegyzése csak egy ütős szalagcímre futotta, Obama válasza, miszerint az amerikai elnöknek „elege van” Netanjahuból, mindenki érdeklődését felkeltette Izraelben. John Bolton, korábbi amerikai ENSZ-nagykövet nyáron egy Jerusalem Postnak adott interjúban elmondta: „Obama kétségtelenül a leginkább Izrael-ellenes elnök az Egyesült Államok történetében”. Ezzel szemben Dan Shapiro Amerika izraeli nagykövete éppen a múlt héten beszélt arról Jeruzsálemben, hogy Obama támogatja Izraelt, és a két ország közötti szoros kapcsolatokat. Izraelben azt remélik, hogy Shapiro látja jól a dolgokat, de attól tartanak, Bolton értékelése pontosabb. Egy Likud párti izraeli képviselő Danny Danon pedig úgy vélekedett, hogy „Obama megmutatta igazi arcát, és lelepleződött Izraellel, és Netanjahu miniszterelnökkel szemben tanúsított barátságtalan és tisztességtelen viselkedése. Aki eddig kételkedett ebben, most láthatja: Obama rosszul bánik Izraellel”.

Az Obama és Netanjahu közötti feszült viszony, éppúgy, mint a két régi szövetséges, az Egyesült Államok és Izrael közötti kapcsolat megromlásának a lehetősége a legrosszabbkor vetődött a felszínre – véli az izraeli lap. A két ország ugyanis közösen akar harcolni a nukleáris fenyegetést jelentő Irán ellen. A harc jelentőségét kiemeli a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szintén kedden megjelent beszámolója, amely szerint Irán nem állította le katonai atomprogramját. Washington abban is határozottan Izrael mellett áll, hogy az izraeli-palesztin konfliktust csakis tárgyalások útján lehet rendezni. Az USA vétó ígérete az ENSZ Biztonsági Tanácsában, valamint egyéb lobbizása hátráltatta eddig a palesztin állam teljes jogú elismerését az ENSZ-ben.
 

[popup][/popup]