Új egyházügyi törvény – A Progresszív Zsidó Világközösség szorgalmazza magyar közösségei elismerését

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Magyar politikusoknál jár közben a Progresszív Zsidó Világközösség
elnöke, Stephen Fuchs rabbi annak érdekében, hogy a január 1-jén
hatályba lépő egyházi törvény a szervezethez tartozó zsidó hitközségeket
is ismerje el egyháznak – közölte a világközösség szerdán az MTI-vel.
 

 

 

forrás: mti

 

A közleményben azt írták: Stephen Fuchs, a világ legnagyobb, 1200 közösséget és 1,8 millió tagot tömörítő zsidó szervezetének a vezetője azért tárgyal kedden és szerdán Magyarországon politikai és egyházi vezetőkkel, hogy “a szervezethez tartozó magyar Szim Salom és Bét Orim hitközségek érdekében közbenjárjon az azokat hátrányosan érintő új egyházi törvény kapcsán”.

Úgy fogalmaztak: “Magyarországon több, évtizedes vagy évszázados hagyományokkal rendelkező vallási közösség került nehéz helyzetbe, mivel nem kapta meg az egyházi státust, és ezzel nemcsak intézményeik válnak finanszírozhatatlanná, hanem híveik is másodrendű polgároknak érezhetik magukat”.

Felhívták a figyelmet arra, hogy hitközségeik jövőre csak egyesületként működhetnének tovább. Mint írták, a két magyar reform zsidó közösség az 1848-ban bejegyzett pesti Reformegylet hagyományait követve független hitközségként működik Magyarországon. A nyáron elfogadott új egyházi törvény azonban kizárólag a neológ, az ortodox és a status-quo hitközségeket ismeri el egyháznak, a 163 éves múltra visszatekintő reform zsidó

hitközségeket megfosztja az egyházi státustól – hangsúlyozták.

Stephen Fuchs rabbit, a jeruzsálemi székhelyű Progresszív Zsidó Világközösség elnökét magyarországi útjára elkísérte Leslie Bergman, a szervezet európai uniójának elnöke is. A két vezető – a közlemény szerint – találkozik a KDNP parlamenti frakciójának tagjaival, Fónagy János államtitkárral, a Fidesz budapesti elnökével, valamint a magyarországi zsidó felekezet és a keresztény egyházak képviselőivel is.
 

[popup][/popup]