Hollywoodi kiállítással nyílik meg az átépített Bécsi Zsidó Múzeum

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kívül-belül megújult épületben, átalakított állandó kiállítással várja
szerdától a látogatókat a Bécsi Zsidó Múzeum. Az első időszaki kiállítás
a hollywoodi filmgyártás és a zsidóság kapcsolatát mutatja be.

 

forrás:mti.hu

 

A Graben közelében, a Dorotheergasséban álló Eskeles-palota homlokzata és belső terei egyaránt teljes felújításon estek át és tartalmilag is megújult a múzeum.

Új elrendezésben mutatják be a kegytárgyakból és más emlékekből álló állandó gyűjteményt. A kiállítási tárgyak nemcsak a bécsi zsidóság történetébe nyújtanak betekintést, hanem számos más zsidó közösség történetébe is az egykori Osztrák-Magyar Monarchia egész területéről, köztük Magyarországról.

Az állandó gyűjtemény a Bécsi Izraelita Hitközség mellett néhány olyan nagy magángyűjtőnek köszönheti létezését, mint Max Berger és Martin Schlaff. Az új állandó tárlaton ezek a gyűjtemények is külön figyelmet kapnak.

Ugyancsak újdonság a múzeum saját történetét és feladatát bemutató terem. A látogatók itt olvashatnak többek között a magyarországi születésű Dobronyi Margit több mint 150 ezer fotóból álló hagyatékáról is. Dobronyi Margit 1956-ban családjával együtt emigrált Bécsbe, hátrahagyott fényképei a bécsi zsidóság 1945 utáni életének legfontosabb képi dokumentációjának számítanak.

A múzeum Életnagyságnál nagyobb – Hollywood száz éve című első időszaki tárlata a 20. század egyik legizgalmasabb globális kultúrtörténeti jelenségének ered a nyomába – fogalmaznak a kurátorok. A későbbi nagy stúdióalapítók szinte kivétel nélkül közép- és kelet-európából érkeztek Amerikába a 19. század végén túlzsúfolt bevándorlóhajókon, egy jobb élet reményében érkeztek New Yorkba és két évtizeddel később “feltalálták” Hollywoodot: a stúdiórendszert, a sztárokat és a happy endet. Közéjük tartozott Adolph Czukor (Adolph Zukor), a Paramount és az ugyancsak magyarországon született Fried Vilmos – a későbbi William Fox -, a Fox Film Corporation alapítója. Lengyelországon jött világra Samuel Goldwyn (MGM), ahogy a Warner Brotherst alapító három fivér, Harry, Albert és Sam Warner is.

A kiállítás filmrészletek, plakátok, fényképek és dokumentumok segítségével bemutatja azokat a zsidó személyiségeket – stúdióalapítókat, operatőröket, rendezőket, színészeket – és a zsidósághoz kötődő kultúrtörténeti mozzanatokat, eseményeket, amelyek az elmúlt száz évben befolyással voltak Hollywood történetére. Foglalkozik többek között olyan témákkal, mint a beilleszkedés és a zsidó identitás vagy Hollywoodnak a holokauszttal kapcsolatos korabeli, illetve későbbi reakciója.

A kiállítás október 19-től 2012. április 15-ig látható a Bécsi Zsidó Múzeumban.
 

[popup][/popup]