Már osztrákok is tiltakoznak Dörner ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Két osztrák írószervezet csatlakozott a Csurka István és Dörner György
kinevezése miatt tiltakozókhoz egy keddi bécsi közlemény szerint.

 

 

forrás: hirszerzo.hu

 

Az Osztrák Írók Érdekközösségét (IG Autorinnen Autoren) és a Grazi Írók Közgyűlését (Grazer Autorinnen Autorenversammlung) nagy aggodalommal tölti el, hogy Budapest városa az Új Színház vezetését a – megfogalmazásuk szerint – “szélsőjobboldali és antiszemita” Csurka Istvánnak és a “hasonlóan gondolkodó”, magát nemzeti radikálisnak nevező Dörner Györgynek adta át. Az aláíró szervezetek kijelentették, hogy csatlakoznak a kinevezések ellen tiltakozó művészekhez.

Az Osztrák Írók Érdekközösségét 1971-ben alapították. A honlapján olvasható tájékozató szerint hetven tagszervezetének összesen háromezer-ötszáz szerző a tagja. A Főpolgármesteri Hivatal a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy az Új Színház igazgatói posztjára meghirdetett pályázat alapján Dörner György színművészt nevezi ki Tarlós István a teátrum új vezetőjévé. Dörner György, aki vele együtt pályázott, intendánsként dolgozik majd az intézményben.

A döntés ellen tiltakozott kilenc fővárosi színházigazgató, a Magyar Színházi Társaság, a Mazsihisz, az LMP és az MSZP. A Magyar Színházi Társaság nehezményezte, hogy a főpolgármester annak ellenére döntött Dörner György mellett, hogy a szakmai bizottság 6:2 arányban a másik pályázót, a színházat 13 éve vezető Márta Istvánt támogatta.

A kinevezés miatt tüntetés is szerveződik a Facebook közösségi oldalon, amelyet jövő szombaton délután 2 és 4 óra között, az Új Színhz Paulay Ede utcai épülete előtt tartanak.
 

[popup][/popup]