Botrányos árverés náci relikviákkal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A közvélemény tiltakozására majdnem lefújták azt a müncheni árverést, amelyen a náci vezetés egykori személyes tárgyait kínálták eladásra.
 

2011. október 10.

Az árverése kínált tárgyak között volt a Führer olvasószemüvege, amelynek kikiáltási ára 4800 font volt, míg az ezüst, Hitler monogramjával ellátott cigarettatárca licitje 10 ezer fontról indult, de a „szerencsések” Rudolf Hess egykori óraláncát, egy A.H. díszítéssel ellátott evőeszközt, valamint egy Hitlerjugend kitűzőt is hazavihettek.

Miután többen az aukciót a modern Németország becsületén ejtett foltként jellemezték, a Hermann Historica aukciós ház közleményét adott ki, amelyben leszögezte, hogy a kínált tárgyakkal senkinek nem akarta az érzékenységét megsérteni.

Az eseményt felháborodással fogadták a zsidó szervezetek is, Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus vezetője „szégyennek” nevezte az aukciót. Hozzátette: miközben ők a holokauszt emlékének megőrzésén fáradoznak, addig az ilyen akciók a német és európai fiatalok nevelését akadályozzák.

A Bild című német bulvárlap úgy tudja, hogy az aukciós ház a licitálókkal egy olyan dokumentumot íratott alá, amelyben arra kötelezi őket, hogy az árverésre bocsátott tárgyakat kizárólag nevelési célokra használhatják fel. Kiszivárgott, hogy a vezetők fejében komolyan megfordult az aukció lefújásának gondolata.
 

[popup][/popup]