Budapest számíthat Izrael voksára

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael nem ellenzi egy palesztin állam létrejöttét, azt akarja, hogy ez
az állam éljen mellette békében, ismerje el határait, és ne szövetkezzen
ellenségeivel – mondta tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján Ilan Mor,
Izrael új magyarországi nagykövete.

 

 

forrás: nepszava.hu

 

A Népszava munkatársa a diplomatához intézett kérdésében arra emlékeztetett, hogy a palesztinok csak akkor hajlandók a kétoldalú tárgyalásokra, ha Izrael felfüggeszti a településépítést Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. Válaszában a nagykövet kifejtette: nem a településépítés a fő probléma, hanem az, hogy Mahmúd Abbász elnök kormányzata nem hajlandó elismerni Izraelt, mint a zsidó nép államát. Az izraeliekben az elmúlt évtized terrorhullámai nyomán rengeteg bizalmatlanság halmozódott fel a palesztinok iránt, amit csak úgy lehetne eloszlatni, ha ez az elismerés egyértelmű módon megtörténne. “Nem akarunk Nagy-Izraelt, osztozni akarunk a palesztinokkal a történelmi Palesztina földjén” – mondta.

Más kérdésekre válaszolva Ilan Mor cáfolta, hogy a török-izraeli viszony megromlásának bármi köze lenne az izraeli politikához. Inkább arról van szó, hogy Ankara vissza akarja szerezni régi befolyását az arab világban – mondta a nagykövet. Izrael és Európa viszonyát illetően kifejtette: lehet bírálni a zsidó államot, de arra kérné a kritikusokat – akik a világ irigylésre méltóan biztonságos sarkaiban élnek -, hogy próbálják beleképzelni magukat Izrael fenyegetett helyzetébe.

A palesztin államiságról való várható ENSZ-döntést illetően Ilan Mor elmondta: Izrael – és ő maga személyesen is – megpróbálja a “helyes szavazat” irányába befolyásolni Budapestet. Magyarország mindenesetre számíthat Izrael voksára azon törekvését illetően, hogy egy ciklusra a Biztonsági Tanács nem állandó tagjává váljon – közölte a diplomata.
 

[popup][/popup]